2023-10-20 47 瀏覽
今晚帶長居海外既朋友食晚餐,佢唯一要求係食中餐,我就揀左潮州菜,相對有特色,而且較大眾化易接受。餐廳裝修雅致,坐得舒服,飲啖功夫茶,傾下計。滷水鵝片無骨啖啖肉有鵝味,滷水汁味道濃而不鹹,而且鵝片切得好薄,唔會好肥,底層墊有滷水豆腐比較實淨,有豆香味。大眼雞同一般嘅潮州舖頭起皮有啲唔同,佢係切開一件件面皮上,但去皮都好容易,肉質較實淨,配埋佢個麵豉醬,味道更加出眾。潮州魚丸肉碎煮汕頭白味道其實有啲似方魚肉碎粥,但係走咗米飯,湯有肉碎、方魚、香芹,湯底非常香,而津白煮都好腍好甜。而魚丸口感彈牙有魚味。鹹菜花蛤湯首先一定要講係好鮮甜,其次因為有鹹菜一齊煲,味道足,加埋蕃茄等配料,有得飲有得食。我地再叫左個潮州白粥,因為餐廳既前菜好好食,甜甜地,餸粥食一流。重點:呢度的潮州辣椒醬超級好正😋

大眼雞
凍大眼雞