2021-06-08
呢間喺旺角小巴站隔離嘅泰國菜館,晚市時間經常有人排隊。就算有兩層都一樣坐滿人,皆因呢度既泰菜性價比高,唔貴之餘仲好大份。✨📍火山軟殼蟹法包 $148首先個賣相已經好震撼,滿滿既咖喱上面放住一隻大軟殼蟹。黃咖喱充滿椰香而不辣,軟殼蟹亦都炸得鬆脆可口。各有所好,我就略嫌法包沒有焗到硬身。不過同埋咖喱一齊食,真係好惹味😋😋✨📍阿來海南雞飯 $54雞嘅份量不少,油飯亦都好香。雞皮亦都能夠做到爽口,食落口唔會油膩感重。✨📍沙嗲串燒(雞&豬) $78$78有半打串燒,而且仲唔係細細枝。沙嗲汁好香,滿滿嘅花生碎亦都好有口感😋✨📍芒果糯米飯 $58雖然話甜品有另外一個胃,但係呢一個甜品嘅份量真係不得了🙊有大半碗份量熱辣辣既糯米飯,而芒果係整整一大個,仲配埋濃濃既椰漿,食完真係12分飽🤣🤣✨唔應該浪費食物,好味既食物就更加唔應該浪費。於是我將食剩既食物拎走,作為我聽日既午餐。見到店員俾我既外賣餐盒有別於其他餐廳唔同,反轉一睇發覺原來係𝗠𝗮𝗱𝗲 𝗶𝗻 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴而且仲攞咗專利又可以入得微波爐,非常方便外賣👍🏻✨我都冇為意叫既野食都係黃色🙈雖然構圖冇咁靚,食物亦都冇多餘嘅裝飾,不過餐廳平實地以味道和
📍火山軟殼蟹法包 $148
📍阿來海南雞飯 $54
📍沙嗲串燒(雞&豬) $78
📍芒果糯米飯 $58
✨
我都冇為意叫既野食都係黃色🙈雖然構圖冇咁靚,食物亦都冇多餘嘅裝飾,不過餐廳平實地以味道和份量取勝💪🏻所以多年來一直深受食客歡迎🤗
#YummyLifeKat