2015-05-19 503 瀏覽
話說臨近太平清醮呢個喜慶日子就決定入長洲感受下呢個節日既氣氛,當然順便要黎食下野啦行經康蘭餅店大排長龍,原來大家係等緊買呢d新鮮出爐既平安包,姨姨話供應時間仲好長,建議我地吾趕時間就轉頭先過黎買。姨姨咁好禮貌,我地就聽話轉頭再買,不過見到d好可愛既蛋撻仔忍吾住買左2件食,$2一個,過要口癮!可惜d蛋撻凍左,我相信新鮮出爐一定好好味!原來仲有葡撻買,但我地去果時無,唯有下次再試~原來平安包有勁多口味,我地最後買左黑芝麻、芝麻蓉、香芋蓉同蓮蓉味平安包相當之大隻,價錢就賣$8一個即場食左蓮蓉同香芋蓉味,蓮蓉饀做得相當出色!色澤呈自然深啡色,食落蓮蓉清甜而不膩口(次等既蓮蓉食落會令人有種黏喉,好想即刻飲水既感覺) 贊!香芋蓉食落感覺無禁自然,應該仲加左其他材料而成,我比較鍾意食開包點一哥既芋頭包多d。由於個包實在太大我同友人都食吾落,其他口味交左比親戚朋友試~ 平安包其實出名餡料少,以呢個價錢買一個包其實都幾貴,不過節日為左拎個好兆頭都可以試一試既~

原來平安包有勁多口味,
我地最後買左黑芝麻、芝麻蓉、香芋蓉同蓮蓉味

平安包相當之大隻,價錢就賣$8一個

即場食左蓮蓉同香芋蓉味,
蓮蓉饀做得相當出色!色澤呈自然深啡色,食落

2015-05-17
外賣自取