2022-12-03
呢排食得多西餐 突然有啲掛住小籠包嘅味道於是同同事就近揾咗一間上海餐廳食勝在方便又抵食 簡簡單單又一餐💕******************************🥟上海小籠包(4隻) ($38)小籠包蒸得啱啱好 冇整穿個皮鎖得住啲肉汁 咬落好juicy😋肥肉比例算比較高 所以食落唔會韌👍🏻✨本幫客飯套餐C ($98)一個套餐包咗豬扒菜飯、生煎包同飲品🍚香酥豬扒菜飯呢個菜飯飯同菜嘅比例恰到好處 算係比較多菜嘅一間 好啱我口味香酥豬扒整得夠鬆軟 唔會韌上面仲有胡椒調味 好啱送飯🫓胡椒鮮肉煎包生煎包個底部煎成金黃色 食落啲胡椒味超突出 肉餡份量幾多入口時唔太覺得辣 但原來有後勁🫠 食到尾時啲胡椒味開始涌現 都有少少辣 唔食得辣嘅朋友要留意❣️🍜上海擔擔麵 ($48)呢味係食上海必食嘅餐點❣️擔擔麵大大碗 麵條份量充足食之前拌勻湯底 食落味道偏酸辣湯入面有好多肉碎 可以送麵個人口味鐘意再重啲麻醬同花生醬味😍✨熱蜂蜜柚子茶 (跟餐)同事點嘅柚子茶✨熱豆漿($10)味道正常 有豆味******************************環境:環境係簡約設計 燈火明亮 配搭深木色嘅枱 成個格局有上
於是同同事就近揾咗一間上海餐廳食
勝在方便又抵食 簡簡單單又一餐💕
🥟上海小籠包(4隻) ($38)
小籠包蒸得啱啱好 冇整穿個皮
鎖得住啲肉汁 咬落好juicy😋
肥肉比例算比較高 所以食落唔會韌👍🏻
小籠包
✨本幫客飯套餐C ($98)
一個套餐包咗豬扒菜飯、生煎包同飲品
🍚香酥豬扒菜飯
入口時唔太覺得辣 但原來有後勁🫠
食到尾時啲胡椒味開始涌現 都有少少辣
唔食得辣嘅朋友要留意❣️
胡椒鮮肉煎包
🍜上海擔擔麵 ($48)
呢味係食上海必食嘅餐點❣️
擔擔麵大大碗 麵條份量充足
食之前拌勻湯底 食落味道偏酸辣
湯入面有好多肉碎 可以送麵
個人口味鐘意再重啲麻醬同花生醬味😍
擔擔麵
✨熱蜂蜜柚子茶 (跟餐)
同事點嘅柚子茶
✨熱豆漿($10)
味道正常 有豆味
環境:
環境係簡約設計 燈火明亮
配搭深木色嘅枱 成個格局有上海菜嘅風味
小結:
以灣仔區嚟講 呢間餐廳價錢公道
份量都幾大 食物質素亦唔錯
想食上海菜或者糧尾嘅 都可以一試呀
#上海菜 #香港上海菜 #滬菜 #小籠包 #點心 #擔擔麵 #香港美食 #灣仔美食 #生煎包 #菜飯 #中式 #打卡 #平價美食 #平民 #相機食先 #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #wanchai #龍門小棧