2021-08-20
最近幾鍾意藥膳湯底,感覺養生得黎又好味。呢間101台式休閒餐廳都有係其他地方見過佢既分店,一開始正係知道佢有肉燥飯同埋一人火鍋食,但係原來仲有藥膳湯底既米線食,而且價錢又唔貴,好抵食😋另外呢度仲可以加錢飲台式特飲好似香芋雪香、愛文芒果汁咁。1⃣️藥膳田園蕃茄牛肉手工拉麵($63)蕃茄湯底清甜,有少少蕃茄粒,藥膳味唔算好濃,比蕃茄味蓋過左啲🍅牛肉有三舊,仲有兩大舊蘿蔔,蘿蔔好清甜冇渣。手工拉麵夠煙韌,而且份量都幾多👍 2⃣️清湯蘿白Q彈正方形魚腐米線($47)呢度既清湯係藥膳湯底,好好飲😍不過個人都係覺得呢度既湯底偏清甜啲,如果個藥膳湯底可以再濃翻啲會再好味啲。蘿蔔一樣大大舊夠清甜,魚腐有兩件,米線幾滑不過偏軟淋一啲。 3⃣️鹵水雞翼飯($51)鹵水雞翼有三件,滷得算入味,而且唔會太鹹,飯上面仲淋上左啲汁,撈飯食唔錯。不過雞翼唔算多肉,成個飯冇乜驚喜但係不過不失咁。 4⃣️紅油白菜豬肉餃(午餐+$25)普通餃子冇乜特別,但係因為浸住紅油所以食落有啲油,但係油得黎其實冇乜辣味🙈😂
1⃣️藥膳田園蕃茄牛肉手工拉麵($63)
2⃣️清湯蘿白Q彈正方形魚腐米線($47)
3⃣️鹵水雞翼飯($51)
4⃣️紅油白菜豬肉餃(午餐+$25)