2018-01-24 40 瀏覽
今日入元朗探朋友,順便喺附近搵野食,見到個名幾得意就決定食呢間。一入到去,個女仔就即刻招呼我哋坐低,都幾殷勤。呢度嘅車仔麵,麵底每款$8,最少要揀三樣餸,如果淨餸嘅話最低消費就$30,另外仲有唔同嘅小食可以揀,所以車仔麵嚟講都算多選擇。我叫左個幼麵配麻辣肚絲、五香牛腩、秘制冬菇、芹菜木耳餃、韭菜餃加雲南酸辣汁。個人最欣賞肚絲、牛腩同冬菇:肚絲爽口惹味,牛腩唔會太肥,夠腍又入味、冬菇厚肉又軟滑。天氣咁乾燥,我梗係叫多個洛神花蜜潤一潤,不過味道稍為淡咗少少。朋友就叫左粗麵配香茅豬扒、蟹籽包、魚皮餃同豆卜加腩汁。 佢話個粗麵既掛湯能力唔錯,又夠爽口;豬扒好香口;魚皮餃鮮甜又彈牙。小食方面,阿里山茄子個汁酸酸甜甜好開胃,如果可以炸得再香脆少少就好啦;柚子蜜雞翼就非常香脆,而且仲有肉汁,唔會過乾,配埋個柚子蜜汁簡直係正。我哋食到七七八八嗰時,人開始多,但店員唔單只無催我,仲好好禮貌咁叫我哋唔使急。雖然呢間車仔麵價錢方面唔算特別平,但勝在選擇多又好味,同埋服務都幾好,大家入元朗都可以去試下。

一入到去,個女仔就即刻招呼我哋坐低,都幾殷勤。