2019-12-29 1198 瀏覽
小弟喺大埔住左好多年,香港消費指數不斷上升, 喺港島返開工求其鋸個扒都要100蚊起,最近經濟唔好我哋呢啲小市民真係負擔唔起。今次同大家介紹一下喺大埔趷立超過15年嘅平民扒屋「燒扒屋」,中學時期已經開始幫襯到我而家呀叔嘅年紀,價格多年嚟都鮮有調整,都係幾年先加幾蚊咁,非常有嘅良心小店。價格相宜之餘,食物質素亦相當有保證,每晚嘅晚餐亦有唔同款式,唔會食厭。今次同大家分享較早前星期二晚享用嘅椒鹽鴛鴦扒飯。鴛鴦扒飯係有豬扒同雞扒, 兩款扒都煎到金黃色,鎖住肉汁,扒表皮亦香脆。特別係雞扒肉質相當嫩滑同juice,配搭上椒鹽粉,令到成個味道得以提升。一啖接一啖,欲罷不能。兩塊扒加大大碟飯加杯嘢飲,餓住入嚟保證你抱住個肚出翻去都只係50蚊左右,食物質素亦不似一般快餐店咁求其,實屬難得。如果想試下其他嘢食menu上亦有其他貴價啲嘅選擇,水準同樣非常高,值得一試。

今次同大家分享較早前星期二晚享用嘅椒鹽鴛鴦扒飯。

椒鹽鴛鴦扒飯 (豬,雞)

2019-12-17
椒鹽鴛鴦扒飯 (豬,雞)
  • 椒鹽鴛鴦扒 (豬,雞)