2019-05-06 52 瀏覽
米線周圍都有,但米苔目就唔係度度有,同埋呢度嘅小食都好出色。入到去係傳統嘅面鋪檯凳,唔算特別,但店員姨姨十分有禮貌,親切友善,有耐心咁介紹食物,比人有種家嘅感覺。我叫左一碗米苔目配番茄湯底,牛肉,木耳,生菜,粟米豬肉餃,走韭菜蔥。米苔目食落去口感煙煙韌韌,感覺好特別,我亦好鍾意呢個感覺,湯底係用鮮蕃茄製作,感覺好健康,牛肉嫩滑,木耳絲夠脆口,粟米豬肉餃帶有香甜粟米味。($61)另外一碗係幼薯粉配豬骨湯底,金菇,冬菇雞肉餃,墨魚丸,酸菜。薯粉質感比較爽滑,金菇爽甜,墨魚丸鮮味彈牙,酸菜相對上比較普通,而冬菇雞肉餃最令我喜出望外,真係好香菇味,同雞肉配搭非常得宜。($56)其實以我地呢啲「大餸子民」黎講每碗都叫四個餸真係抵到爛又可以食到好滿足。小食方面,我地叫左醉香豬雙脆($25)同秘制豬大腸($32)。醉香豬雙脆係豬耳同豬利,帶有少少酒香令人覺得開胃。秘制豬大腸炆得嫩腍,超級入味好食。如果唔鍾意食咁多肉嘅朋友可以試下Q彈豆腐,我以前試過也不錯哦。呢間餐廳唯一不足之處係鋪面比前面嘅檔口遮左,變得唔太起眼,但距離地鐵站只係兩分鐘路程,唔遠又抵食,所以都好推薦呢間餐廳。

秘制豬大腸炆得嫩腍,超級入味好食。

• 花雕醉香豬雙脆
  • 冬菇雞肉餃子