2021-12-01 1549 瀏覽
位於西環嘅德記潮州菜館,屹立三十多年,早年更躍升為米芝蓮推介🌟。果然,一試無令我失望!依家仲要有埋香港大學地鐵站🚇,一出地鐵站斜對面就係餐廳所在,好方便!.一行三人,叫咗個四人餐.🍴滷水鵝肉片首先份量唔少,以呢個價錢來講真係估唔到出面一個碟仔都收百幾蚊啦味道方面,鵝肉甘香,肉質彈口肥膏同肉嘅比例恰到好處,爽啊!.🍴炸子雞(半隻)炸子雞其實睇個樣就知佢好唔好食一上菜,雞皮烤到金黃色,又有光澤咬落去非常脆口,雞肉肉質嫩滑多肉汁.🍴胡椒豬肚湯本身個餐係蟲草燉盅湯,但因為真係好想飲胡椒豬肚湯,餐廳好好人咁俾我哋轉胡椒豬肚湯最重要胡椒味夠重,呢點佢做得好好除咗胡椒味,仲附帶淡淡嘅鹹菜鹹香味我哋飲完一碗又一碗.🍴蠔仔餅超超超超超大份,圖入面其實係有兩層佢個蠔餅夠脆口,鴨蛋香味夠重落蠔唔手軟,啖啖都咬到好多蠔配賣魚露食,鮮味出晒嚟. 🍴雲腿大芥菜煲相比頭先嘅餸菜,芥菜煲就顯得有啲普通略嫌芥菜煮得比較林冇乜咬口.最後大家可以睇睇價錢四人餐咁多餸先$589,加埋一都係六百幾完全顛覆咗我潮州菜好貴嘅概念我哋三個人食,完全食唔晒質素遠超過價錢,性價比非常高有機會都好想再食多次
一行三人,叫咗個四人餐
🍴滷水鵝肉片
滷水鵝肉片

首先份量唔少,以呢個價錢來講真係估唔到
出面一個碟仔都收百幾蚊啦
味道方面,鵝肉甘香,肉質彈口

肥膏同肉嘅比例恰到好處,爽啊!

🍴炸子雞(半隻)
炸子雞

炸子雞其實睇個樣就知佢好唔好食
一上菜,雞皮烤到金黃色,又有光澤

咬落去非常脆口,雞肉肉質嫩滑多肉汁

🍴胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯

胡椒豬肚湯最重要胡椒味夠重,呢點佢做得好好
除咗胡椒味,仲附帶淡淡嘅鹹菜鹹香味
我哋飲完一碗又一碗

🍴蠔仔餅
蠔餅

超超超超超大份,圖入面其實係有兩層
佢個蠔餅夠脆口,鴨蛋香味夠重
落蠔唔手軟,啖啖都咬到好多蠔
配賣魚露食,鮮味出晒嚟

🍴雲腿大芥菜煲
雲腿芥菜煲

相比頭先嘅餸菜,芥菜煲就顯得有啲普通
略嫌芥菜煮得比較林冇乜咬口
最後大家可以睇睇價錢

四人餐咁多餸先$589,加埋一都係六百幾
完全顛覆咗我潮州菜好貴嘅概念
我哋三個人食,完全食唔晒
質素遠超過價錢,性價比非常高
有機會都好想再食多次

滷水鵝肉片