2018-06-25
周一腹話下晝要去觀塘開會,6點前可以走得,係好機會出街食飯,觀塘啲工廈開左好多食肆,雖然好多多國菜餐廳有好高評分,不過我對多國菜無咩興趣,所以就㨂左呢間泰菜,好在我都有細心閱讀其他用戶嘅食評,話晚市walk in 係無位嘅,訂左6.30pm,餐廳唔大,去到已經半滿。一個星期前已經決定食1988,一早熟讀左餐牌同食評,坐低就即刻叫左鳳爪沙律,黃咖哩牛腩,蒜蓉法包,椰汁雞湯,炒椰菜苗,炸蝦餅,之後再追加炸雞翼。最先黎嘅係鳳瓜沙律,果然份量唔細,鳳爪好多,唔係好辣;之後係炸蝦餅,質地彈牙味道又夠,入口唔會太油;蒜蓉法包外皮焗得好鬆脆裡面軟熟,蒜蓉無打得好碎,食到一粒粒;椰汁雞湯係淺淺嘅白色,因為我平時好少點椰汁雞湯,所以唔知淺白係咪正宗嘅,飲到有椰汁嘅味道,最得意係飲完之後個口有種甜甜地係口腔停留,椰菜苗一直係最愛,份量好足。黃咖哩牛腩,咖哩好香,牛腩份量好足,因為我唔食牛,聽周一腹講,牛腩好淋有牛味,最後追加嘅脆脆雞翼到啦,果然同其他食評講嘅一樣,外皮好脆,雞翼好夠味,唔係迷你雞翼,好在最後決定追加呢個雞翼,真係必選。兩人埋單$500,畀周一腹笑我點菜太兇狠。最後想讚職員服務態度好好。
兩人埋單$500,畀周一腹笑我點菜太兇狠。
最後想讚職員服務態度好好。