2022-11-27
榕基滷水價錢💲: $63/65/ ~$120好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4/5-大埔人氣年輕化鹵水店🤓 之間睇完youtube報導已經好想試,係少有唔係傳統的滷味店,而係一對年輕夫婦開的。呢到的滷味主要以套餐形式上碟,賣相精緻d。鋪頭都唔係傳統坐凳仔個啲格局,而係用白色做主調,非常光猛的鋪頭。當日店員的態度有待改善,但老闆娘事後都有私下dm我解釋返,成個感覺舒服好多🥹 呢到套餐除左揀主菜,仲可以揀小菜同飯麵+飲品,配搭幾多🤓-✅招牌鹵水獅頭鵝(拌面)。鹵水汁食得出有大量佐料另味道更香,例如花椒八角。整體味道唔會太鹹,而係帶小小甜都甘香,食完都唔會口渴👍🏻獅頭鵝非常肥美,皮厚肉嫩,難得鹵水鵝的肉仲保持小小粉紅同嫩😚 肉質都好juicy!不過皮上面d鵝毛都幾多同厚,有d噁心🥶 主食選擇左鵝油拌麵!麵保持到硬度,唔會軟patpat😝 鵝油唔算好香,不過勝在唔會太油,而成碗麵整體都夠味。個人鍾意配菜揀鹹酸菜,夠晒潮州風味。-✅綜合牛肉。入面有牛𦟌牛肚牛筋。牛𦟌薄切,唔會好乾,亦容易咬開😜牛肚切成絲,保持到啱啱好的咬口。最好食係牛筋,
價錢💲: $63/65/ ~$120
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4/5
✅綜合牛肉。入面有牛𦟌牛肚牛筋。牛𦟌薄切,唔會好乾,亦容易咬開😜牛肚切成絲,保持到啱啱好的咬口。最好食係牛筋,已經好軟腍夠味,輕輕咬開已經融化😍 比起鵝肉,個人覺得呢款更入味!
✅✅榕基鹵物: 豬手、豬耳、雞蛋、墨魚、鵝腎。原來呢d先係最好食😏 豬手必食‼️淋到一咬就化開,入味到骨肉分離,充滿骨膠原🤪 豬耳保持爽口,軟骨位好脆!雞蛋🥚入味亦唔會好粉的感覺。墨魚彈牙唔韌,新鮮!鵝腎都唔會好難咬。呢碟係全部都入曬味,平時好難消化的食材都已經炆得好易咬開。人唔多都可以叫小小試下!
呢間人氣小店一定要預時間排隊!星期日七點幾入到去已經話鵝片豆腐賣曬🫠 食左咁多款個人覺得其他配料比鵝肉更出色。而好多鵝毛的問題唔知係咁啱當日質素問題定咩呢🫣 不過整體係入味好食,住附近的街坊一定要多多幫襯😉
同區美食🍧: #piggyfoodiein大埔