2019-04-03 1846 瀏覽
自小好鍾意飲茶,小時候每逢周末爸媽就帶我同爺爺嫲嫲飲茶,與堂/表兄弟姊妹見面,大家庭,每次坐滿兩三枱,雖然我輩份最小年紀亦幾乎最細,但小朋友一圍就由我發辦叫點心,看到推點心車的EE,我就發揮點嘢食嘅小宇宙,長大後繼續在各大小飯局負責安排美食。飲茶形式可變,沒有了點心車,但美味幸福感不變。最近因為有親友返香港過節,入住海洋公園萬豪酒店,順理成章就在酒店內「南海小館」茶聚。訂位前找了一些資料,大廚是順德中菜大師傅,而餐廳老闆識飲識食,旗下有多間餐廳。果然不負所望,看似簡單的燒賣、春卷、炸魚餅、鳳爪、煎肉排⋯⋯⋯統統都好美味,平實又幸福的味道,不誇張但足以令人再三回味。

瑤柱北菇燒賣
豉汁蒸鳳爪