2014-12-05 1091 瀏覽
今日係我第一日去朗屏返工。好開心呀!我以前既舊同事話黎我做野果度等我放工,兼且帶我去水邊圍一間cafe食晚餐。我好期待,因為一黎唔係咁熟呢區,好想知道多D附近有咩好野食,其次係我一向都好支持D小商戶,希望可以祝福下佢地! 我地大約7點到達,可能時間尚早,人唔太多。不過入到去坐低,感覺好舒服,cafe有兩層,不過我同事話鍾意坐樓下,地下果層有鋼琴,7:30既時候開始有琴師彈琴,氣氛好好。因為我地重要等埋另一個舊同事,因為佢遲咗收工,所以想等埋佢先叫野,坐咗成個鐘先叫野食,同埋越黎越多人入黎食野,都驚阻住人地做生意,但老闆都無怨言 不過我地都忍唔住叫咗野食先,我同事揀咗「香煎(原條)龍脷皇配蒜蓉牛油汁」,呢個餐有前菜、湯及飲品,而我就揀咗精選晚餐既「香煎雞扒配淡咖喱忌廉汁」,可配飯、意粉或薯菜。其實我想揀薯菜,但我又唔想食炸薯條,老闆好好,話幫我轉做薯蓉。重有呢個餐同我同事叫果個比雖然平D,但都有餐湯同飲品,好抵食 個湯真係好好飲,係白松露油野菌濃湯,不過我加咗D錢轉酥皮,個湯稀稠適中、野菌味好出,而且飲完之後唔覺得好濟。好多時我去其他餐廳飲忌廉湯,飲完之後已經飽飽濟濟,要抖

個湯真係好好飲,係白松露油野菌濃湯,不過我加咗D錢轉酥皮,個湯稀稠適中、野菌味好出,而且飲完之後唔覺得好濟。好多時我去其他餐廳飲忌廉湯,飲完之後已經飽飽濟濟,要抖一陣先食到主菜,但呢度唔會,感覺好好
白松露油野菌濃湯
然後,主菜到啦!我真係即場「嘩」咗一聲,見到我同事叫既原條龍脷真係超大條,隻碟已經夠大,但條魚係可以霸晒成隻碟,好誇張
我同事未開始食都已經話應該食唔晒,要分D比我地食。我食得出條魚係用D好簡單既調味,好似用咗少少鹽同胡椒就拎去煎,我諗條魚係好新鮮,所以唔使用太多調味都可以好好味,魚煎得好脆,再淋上蒜蓉牛油汁。雖然睇個名好似唔係用一D好特別既食材,但係廚師既手勢同埋味道都調配得好好
香煎(原條)龍脷皇配蒜蓉牛油汁
到我叫既雞扒黎啦!雖然係平D,但一D都唔輸蝕得過個魚。雞扒食落去都係食到用少少鹽黎煎香佢,再淋上汁。按住個人喜好黎講,我鐘意呢個汁多D,我都唔識形容點解,但感覺好和諧,個汁甜甜地,我好鍾意!加上我唔鍾意太油膩既野(所以先想轉薯蓉),個雞扒配搭埋D汁同薯蓉,食完雖然覺得夠晒飽,但唔覺得濟。聽到我同事講話呢度既心太軟好正,搞到我都想繼續食甜品
香煎雞扒配淡咖哩忌廉汁
不過食到咁上下,我另一個同事終於到啦!介紹埋佢果個先講甜品!我呢個同事叫咗精選晚餐既「扒紐西蘭肉眼牛扒配黑椒紅酒汁,佢揀咗配意粉。不過我唔多作評論啦,因為我同事好肚餓,好快就食晒,但係佢都話好好味!
扒紐西蘭肉眼牛扒配黑椒紅酒汁
最後我地好期待既「朱古力心太軟伴雪糕」黎啦!個心太軟外面果層好薄好脆,一拮落去,D朱古力漿已經流出黎,D朱古力味好濃,鍾意食朱古力既朋友一定覺得好幸福(包括我在內!!!
朱古力心太軟伴雪糕
我地原本諗住淺嚐甜品,因為都夜啦!費時食到太膩,所以我地只係叫咗一個心太軟share,點知食完之後覺得好唔夠喉。我同事都安慰我地「一次過食咁多你就會好快覺得厭」,雖然明白,但都重有D想食既衝動……點知,感動既事情發生啦!老闆突然拎咗三個杯仔甜品黎,雖然甜品小小,但我地已感激不盡,唔記得問老闆係咩甜品,不過感覺係加咗椰汁同少少煉奶既布丁,好香,我好鍾意!不過無影到相,大家睇唔到添

總括來說,今次既經驗真係好深刻,我地食得好開心同好享受每一度食物,不過更重要係老闆既貼心,呢樣野真係好多餐廳都無得比
題外話/補充資料: 我同事既女朋友生日,但佢身在外國,所以我地同老闆講可唔可以寫D字係心太軟上,老闆即刻應承,重問我地要寫咩字,所以我地地叫既心太軟特別靚! 另外,之前黎過食既同事猛咁讚老闆好有誠意,佢話有一次因為囡囡生日,帶佢黎慶祝。老闆知道之後,就送咗個心太軟比佢地食。我覺得老闆好好人,唔怪得我一路坐既時候,發現有三四枱客人都黎慶祝生日,而且我地又可以坐到打烊,所以呢度都係一個好好既地方同屋企人或者朋友聚餐!
2014-12-02
白松露油野菌濃湯