2015-05-10 920 瀏覽
d waiter比個上面一樣野都無得叫既menu人選...唔知想點彈琴d聲過大,想傾講野要鬧交咁,琴師呢家野真係做多左白湯唔錯,但係紅湯超salty牛肋骨得三係細既食完都好似無食過咁,羊就重慘,又係三件,兩件無肉,一件肥糕,想三高就一定要放入口。一定唔會再來... 希望佢早d放番個舖位出來比過第二間做好過...

彈琴d聲過大,想傾講野要鬧交咁,琴師呢家野真係做多左

白湯唔錯,但係紅湯超salty

一定唔會再來...
希望佢早d放番個舖位出來比過第二間做好過...
2015-04-27 1218 瀏覽
元朗區大大小小食店,都試得七七八八,已向水邊圍方向發展,呢個位置,估唔到有間西餐店,據聞是在雞地果邊搬過來,裝修比較清雅,以白為主,看似家庭式經營我地選好位就點菜,menu好多款式,花多眼亂,就點了個廚師推薦羊膝餐同一個意大利飯轉餐,加埋甜品,同小食蝦多士,先來沙律,連話食素多的友人都話麻麻地,可能因為火箭菜比較苦再來蝦多士,其實好香脆,分開食都好味,但就係不太似傳統蝦多士酥皮忌廉湯,呢個唔錯,有黑松露香,又夠味羅宋湯,足料,飲到牛味本來叫了鵝肝飯,可能點錯號碼,變左素飯,都幾好食,濕濕地,飯有咬口,很適合食素果隻似羊般的比比食 羊膝出到來,效果係太腍,有騷味,但無咩口感,幾好食,但似湯料多,相信羊扒會比較適合似狼的食肉獸心太軟,又係親愛的友人致愛,有暖暖的流心,配合雪糕,味道一流,如果是雲呢拿,相信更好藍莓芝士凍餅,芝士味ok,但藍莓不太多雪糕朱古力,混合來飲幾好,但仍是覺得用忌廉好總結服務唔錯,味道尚可,水準在元朗區屬中級
意大利沙律
蝦多士
酥皮忌廉湯,呢個唔錯,有黑松露香,又夠味
酥皮黑松露野菌忌廉湯
羅宋湯,足料,飲到牛味
心太軟
藍莓芝士凍餅,芝士味ok,但藍莓不太多
藍莓芝士餅
雪糕朱古力,混合來飲幾好,但仍是覺得用忌廉好
雪糕朱古力
總結服務唔錯,味道尚可,水準在元朗區屬中級
意大利沙律
蝦多士
2015-04-22 812 瀏覽
靠近水邊圍邨呢邊…唔係旺區…無商場…屬住宅多…仲要係比較人口老化既舊公屋區…好難估到係呢度附近會有間西式cafe…玻璃門口…白色牆身…排著整齊既酒樽…門口側擺放著一個白色的小鋼琴…還有華麗的小枱燈和電話…唔知演奏者幾時會出現呢??牆壁上掛著幾幅仿油畫…甚有西方風情…側邊還有樓梯上二樓...唔知裝飾如何呢?!雪糕有三色…紅白啡...似牛奶公司出品...溶左變成好甜既朱古力奶…我地點左一個廚師特別推介套餐…及另外散叫...頭盤係指定既沙律…以火箭菜為主…只屬一般…炸蝦算唔錯…下面係好脆既蒜蓉包黎…但蝦同多士分離…唔係傳統二合為一既做法…有點被騙既感覺…有比較之下…羅宋湯成個湯碗咁大…湯渣唔多…但仍飲得出足料牛肉味…酥皮漲卜卜…成個菠蘿包咁款…酥皮好薄…湯有獨特既黑松露味…但菇味不濃…原本係想點香煎法國鵝肝意大利飯…點知朋友點錯左number...難怪食來食去都唔覺有鵝肝…變左食齋飯...飯軟硬適中…濕濕地既汁撈飯…其實幾啱小朋友食…至於廚師推介既羊膝…估唔到炆到咁腍…都仲有騷味…羊肉一切即散…適合老人家食多d...我就比較鍾意有咬口既烤羊多d..可是配菜係凍既…同羊膝有天淵之別呢…甜品係另
玻璃門口…白色牆身…排著整齊既酒樽…
雪糕朱古力
意大利特色頭盤
炸蝦多士
羅宋湯
酥皮漲卜卜…成個菠蘿包咁款…
酥皮黑松露野菌忌廉湯
酥皮好薄…湯有獨特既黑松露味…但菇味不濃…
燴紐西蘭羊膝
甜品係另外order既…選擇唔多…碟子留有hard sell的廣告字…cheese很香...但blueberry就只得jam...一粒菓子都無...
藍莓芝士餅
至於心太軟...流心度不錯...朱古力味也不錯...如果配雲呢拿雪糕來平衡返朱古力既甜度會更加好...
心太軟
整體感覺...食物同價錢都算合比例…還有再來發掘一下既空間…
題外話/補充資料: 呢間cafe似係小家庭式作業...侍應收銀似足兩父子...爸爸比較細心...知道我地share食物...每次也會幫忙換碟...辛苦哂!!
2015-03-23 1294 瀏覽
多年前Rome Cafe在雞地那邊開時,其鮮明紅白的裝修及豐富的餐牌選擇曾經一度帶來驚喜。還記得當時它的取價算是中高,不過餐牌多年來沒怎樣加過價,部份午餐項目還減了價,漸漸轉型至平民食店。早前見到樓下的餐廳拆掉,都有過一刻的失落,始終都是個環境企理、方便帶小孩用餐的地方啊。但原來餐廳不是結業,而是搬到朗屏那餐了,星期天返完教會去吃也一樣方便。新店沒之前的寬落,不過就有兩層,上星期已是第二次,都是選坐樓上。午餐會附送餐湯及麵包,餐湯每次都不同,前次是蕃薯忌廉湯,上回則是南瓜忌廉湯,味道都還好。同上的麵包就真的不錯,應該是自家製的,特別有口感,淨食或點湯都很可口。這裡的午餐只由$39-55,食物份量很大,我兩次都是選了香煎龍脷柳,配上白選主食(飯/意粉/薯菜),而主角的龍脷柳都是大到可以完全蓋著主食的,同時煎得香脆,很好吃稱不上,但很多茶記都沒有這樣的慷慨。上次同行是老公,最近這次就是婆婆,他們都是選了肉眼扒 ($55);的確才半百的價位可以吃到份量不少的牛,地方不多了,而且據他們說肉質還不差,他們兩次都吃得滿意。最後還有冷熱飲品,凍飲也不另收費,但要留意這裡的凍奶茶非常麻麻,要嗎選熱奶茶
最後還有冷熱飲品,凍飲也不另收費,但要留意這裡的凍奶茶非常麻麻,要嗎選熱奶茶,要嗎要凍檸茶,少甜好了。
午市並不加一收費,另外樓下還有Baby chair提供,實在是抵食得沒有話說。繼續支持的同時,也會推介給大胃口的街坊街里!
2015-03-15
2014-12-27 962 瀏覽
經常在元朗搵食,但都會忽略呢間西餐廳!3個女仔想靜靜傾耐d 計就搵左呢間!由打電話book位開始就聽到好親切既對話!到步餐廳後老闆仲親自照顧每個客!十分好客!我與友人點了肉眼扒set $108 包餐湯garlic bread,仲有餐飲!先未講質數,都知算低!餐湯正常,略欠熱力!相反garlic bread 焗得好入味!👍👍👍主菜:賣相吸引!肉雖薄但都真係做到7成熟!肉質都juicy!!!! 主意配菜可更正宗!意粉入味!真的不錯!總括,可能店小小,老闆親自打理,令客人有親切感!

意粉入味!真的不錯!

總括,可能店小小,老闆親自打理,令客人有親切感!
2014-12-05 1091 瀏覽
今日係我第一日去朗屏返工。好開心呀!我以前既舊同事話黎我做野果度等我放工,兼且帶我去水邊圍一間cafe食晚餐。我好期待,因為一黎唔係咁熟呢區,好想知道多D附近有咩好野食,其次係我一向都好支持D小商戶,希望可以祝福下佢地! 我地大約7點到達,可能時間尚早,人唔太多。不過入到去坐低,感覺好舒服,cafe有兩層,不過我同事話鍾意坐樓下,地下果層有鋼琴,7:30既時候開始有琴師彈琴,氣氛好好。因為我地重要等埋另一個舊同事,因為佢遲咗收工,所以想等埋佢先叫野,坐咗成個鐘先叫野食,同埋越黎越多人入黎食野,都驚阻住人地做生意,但老闆都無怨言 不過我地都忍唔住叫咗野食先,我同事揀咗「香煎(原條)龍脷皇配蒜蓉牛油汁」,呢個餐有前菜、湯及飲品,而我就揀咗精選晚餐既「香煎雞扒配淡咖喱忌廉汁」,可配飯、意粉或薯菜。其實我想揀薯菜,但我又唔想食炸薯條,老闆好好,話幫我轉做薯蓉。重有呢個餐同我同事叫果個比雖然平D,但都有餐湯同飲品,好抵食 個湯真係好好飲,係白松露油野菌濃湯,不過我加咗D錢轉酥皮,個湯稀稠適中、野菌味好出,而且飲完之後唔覺得好濟。好多時我去其他餐廳飲忌廉湯,飲完之後已經飽飽濟濟,要抖

個湯真係好好飲,係白松露油野菌濃湯,不過我加咗D錢轉酥皮,個湯稀稠適中、野菌味好出,而且飲完之後唔覺得好濟。好多時我去其他餐廳飲忌廉湯,飲完之後已經飽飽濟濟,要抖一陣先食到主菜,但呢度唔會,感覺好好
白松露油野菌濃湯
然後,主菜到啦!我真係即場「嘩」咗一聲,見到我同事叫既原條龍脷真係超大條,隻碟已經夠大,但條魚係可以霸晒成隻碟,好誇張
我同事未開始食都已經話應該食唔晒,要分D比我地食。我食得出條魚係用D好簡單既調味,好似用咗少少鹽同胡椒就拎去煎,我諗條魚係好新鮮,所以唔使用太多調味都可以好好味,魚煎得好脆,再淋上蒜蓉牛油汁。雖然睇個名好似唔係用一D好特別既食材,但係廚師既手勢同埋味道都調配得好好
香煎(原條)龍脷皇配蒜蓉牛油汁
到我叫既雞扒黎啦!雖然係平D,但一D都唔輸蝕得過個魚。雞扒食落去都係食到用少少鹽黎煎香佢,再淋上汁。按住個人喜好黎講,我鐘意呢個汁多D,我都唔識形容點解,但感覺好和諧,個汁甜甜地,我好鍾意!加上我唔鍾意太油膩既野(所以先想轉薯蓉),個雞扒配搭埋D汁同薯蓉,食完雖然覺得夠晒飽,但唔覺得濟。聽到我同事講話呢度既心太軟好正,搞到我都想繼續食甜品
香煎雞扒配淡咖哩忌廉汁
不過食到咁上下,我另一個同事終於到啦!介紹埋佢果個先講甜品!我呢個同事叫咗精選晚餐既「扒紐西蘭肉眼牛扒配黑椒紅酒汁,佢揀咗配意粉。不過我唔多作評論啦,因為我同事好肚餓,好快就食晒,但係佢都話好好味!
扒紐西蘭肉眼牛扒配黑椒紅酒汁
最後我地好期待既「朱古力心太軟伴雪糕」黎啦!個心太軟外面果層好薄好脆,一拮落去,D朱古力漿已經流出黎,D朱古力味好濃,鍾意食朱古力既朋友一定覺得好幸福(包括我在內!!!
朱古力心太軟伴雪糕
我地原本諗住淺嚐甜品,因為都夜啦!費時食到太膩,所以我地只係叫咗一個心太軟share,點知食完之後覺得好唔夠喉。我同事都安慰我地「一次過食咁多你就會好快覺得厭」,雖然明白,但都重有D想食既衝動……點知,感動既事情發生啦!老闆突然拎咗三個杯仔甜品黎,雖然甜品小小,但我地已感激不盡,唔記得問老闆係咩甜品,不過感覺係加咗椰汁同少少煉奶既布丁,好香,我好鍾意!不過無影到相,大家睇唔到添

總括來說,今次既經驗真係好深刻,我地食得好開心同好享受每一度食物,不過更重要係老闆既貼心,呢樣野真係好多餐廳都無得比
題外話/補充資料: 我同事既女朋友生日,但佢身在外國,所以我地同老闆講可唔可以寫D字係心太軟上,老闆即刻應承,重問我地要寫咩字,所以我地地叫既心太軟特別靚! 另外,之前黎過食既同事猛咁讚老闆好有誠意,佢話有一次因為囡囡生日,帶佢黎慶祝。老闆知道之後,就送咗個心太軟比佢地食。我覺得老闆好好人,唔怪得我一路坐既時候,發現有三四枱客人都黎慶祝生日,而且我地又可以坐到打烊,所以呢度都係一個好好既地方同屋企人或者朋友聚餐!
2014-12-02
白松露油野菌濃湯
香煎(原條)龍脷皇配蒜蓉牛油汁
香煎雞扒配淡咖哩忌廉汁
扒紐西蘭肉眼牛扒配黑椒紅酒汁
朱古力心太軟伴雪糕
  • 香煎雞扒配淡咖喱忌廉汁
2014-11-16 949 瀏覽
我很喜歡天使麵,幼幼的,口感與意粉很不同。試過在家煮,不是太過軟稔稔,便是黏到一 pat pat,無次煮得好。但 Rome Cafe 的天使麵很爽口,一條一條的,加上材料充足,有蜆仔、磨菇片、生菜絲,還伴上沙律菜。熱騰騰,充滿蒜香和少許辣椒的天然辣味 (並非辣椒油),很醒神。
蒜香蜆肉天使麵
2014-11-03
蒜香蜆肉天使麵
2014-11-05 882 瀏覽
今天與女友去水邊圍皇府酒樓那邊就東西吃,看見有一間剛開沒久的西餐廳,門口還放置一座白色的鋼琴,在外面已經聽到很美妙音樂.黑椒肉眼扒   味道不錯  價錢也合理因為天氣轉涼,剛好那天大廚推介是一道紅油燴羊膝,很嫩滑,肉汁很多.最後和經理聊了一會,這餐廳原來在雞地鳳翔路搬過來的.怪不的那座鋼琴有點好像在那間餐廳見過.服務很熱情.在這區有一間可以一面 一面欣賞鋼琴.值得推介

黑椒肉眼扒
  味道不錯  價錢也合理

因為天氣轉涼,剛好那天大廚推介是一道紅油燴羊膝,

很嫩滑,肉汁很多.

服務很熱情.在這區有一間可以一面 一面欣賞鋼琴.值得推介

題外話/補充資料: 這小店服務真的很好
2014-11-04
2014-10-31 853 瀏覽
裝潢簡單而整潔,吊扇加添情懷,環境這麽美好的餐廳,午餐也只是三至五十多元。餐湯應是蘿蔔忌廉湯少許稠的忌廉,少許蘿蔔,淡淡的,略帶蘿蔔蔬菜香,忌廉形成少許thickness,不錯。餐包長條形法包,小型而不會太飽太死實,由於這麵包較鬆軟,醮不醮湯也美味。烤雞扒配薯菜先問了薯菜是哪些薯菜,店員(還是老闆?)說是薯角及菜。還以為像葵芳一品螞蟻般,真的是小棠菜的大大條菜,豈料是紅蘿蔔、粟米、青豆的雜菜粒。。。不要緊,因為薯角也不少,無十條都有八條。粗壯的薯角,皮脆而不太厚太乾,醮些燒汁更好。烤雞扒大大塊,皮薄脆,但略帶肥膏、須人手除去。除了肥膏後 其他地方還挺滑,帶點肉汁,比椰林閣午餐的雞扒美味。店員(還是老闆?)爽直有禮,價錢合理,食物質素不錯,環境乾淨,值得嘗試。

餐湯應是蘿蔔忌廉湯

餐包長條形法包,小型而不會太飽太死實,由於這麵包較鬆軟
,醮不醮湯也美味。

烤雞扒配薯菜

帶點肉汁,比椰林閣午餐的雞扒美味。

2014-10-30
2014-09-24 669 瀏覽
    Rome Cafe 早幾天開業,但昨天才有空試一試。門面很吸引我,看看豎在門外的餐牌,午市套餐有 A 至 I 共 9 款,由 $39 至 $52,免加一。當時未夠 12 noon,見已有一位客人,職員有一位可能是經理,還是老闆?他穿便服的。另有一位應該是侍應。禮貌很好。    我點了意大利菜湯,即是沒有肉的羅宋湯,味道天然,又有蔬菜吃,不錯,還伴上一片多士。主菜是豬扒意粉 (紅酒汁),兩塊豬扒令我很飽,伴以沙律菜、雜豆和粟米仔,賣相很好。豬扒沒有煎得又乾又硬,但又不會像一些餐廳不知用甚麼把豬扒醃得又稔又軟,我頗喜歡 Rome Cafe 這個做法,吃得較正常自然。意粉不會太稔,汁 creamy 得來沒有太咸。最後來一杯即磨咖啡。    整體算很好。一邊吃一邊有客人入來,坐滿 G/F 可上閣樓呢!多謝那位經理 / 老闆在我用餐前上去看一看,下次我想坐樓上啊!
豬扒意粉(紅酒汁)
2014-09-23
豬扒意粉(紅酒汁)