2023-07-26 154 瀏覽
住將軍澳嘅朋友仔有口福啦,今晚約咗朋友去將軍澳海天晉滙嘅「幻」食日本野,而家餐廳做緊tasting menu半價promotion,鐵板燒只係$400位,非常抵食👍🏻我同朋友前菜同主菜揀咗各一,咁就可以試晒唔同嘅食材😆沙律菠菜、芒果、蕃茄仔、溫泉蛋香甜嘅芒果配上酸酸甜甜嘅蕃茄仔同新鮮爽脆嘅菠菜,再喺流心嘅温泉蛋上灑上芝麻,清新而開胃的一道前菜刺身三點盛北寄貝、深海池魚、沙甸魚卷先由貝類開始食,北寄貝新鮮爽脆,厚肉而鮮甜,之後就食魚類,深海池魚口感清爽,魚油脂味重,越咀嚼越能食得出魚肉嘅鮮甜味道,沙甸魚卷外觀精美,肉質緊實而冇腥味汁煮魚鮫配上蘿蔔、香菇、水菜醬汁味香濃,魚鮫煮得非常入味,而魚肉依然保持鮮嫩無比,配菜嘅蘿蔔香甜軟稔又冇渣,吸滿湯汁,同日本嘅關東煮有得揮👍🏻香菇肉厚鮮甜再加上清爽嘅水菜,我同朋友都大讚做得非常出色南非鮑魚配海膽忌廉汁、魚子鐵板香煎嘅南非鮑魚,口感煙韌彈牙,先試左一塊原味,鮑味濃郁,之後再加上魚子同海膽忌廉汁,咬落去魚子卜卜爆開,醬汁味道鮮甜濃郁,但亦唔會蓋過鮑魚原有嘅鮮味爐端燒大蝦配蝦膏濃汁醬汁真係非常邪惡,蝦膏味道香甜濃郁,跟新鮮爽口嘅大蝦當然係絕配立鱗甘鯛

沙律
菠菜、芒果、蕃茄仔、溫泉蛋

刺身三點盛
北寄貝、深海池魚、沙甸魚卷

汁煮魚鮫
配上蘿蔔、香菇、水菜

南非鮑魚
配海膽忌廉汁、魚子

爐端燒大蝦
配蝦膏濃汁

立鱗甘鯛配黑松露白湯汁
甘鯛保留咗魚鱗一齊煎炸,魚鱗煎到翹起既香口又脆卜卜,魚肉油脂豐富軟滑,加上黑松露湯汁入口充滿松露同魚油香,兩者質感充滿強烈嘅對比

牛肉薄燒
牛肉軟稔肉味重,裏面包住蔥蒜,可以根據自己嘅口味點上海鹽、黑椒或wasabi漬,口感更上一層樓

西班牙黑豚肩
外皮煎得焦香,內裏肉質嫩稔鬆化多汁,火候控制得非常好,配上蒜片香而不利

角切魚生飯
師傅會根據當日新鮮嘅食材去製作魚生飯,今晚嘅魚生飯有深海池魚、鯖魚、北寄貝、海松貝、魚子、青瓜,食材非常豐富,每一啖都食到不同魚類嘅油脂香氣,味道千變萬化,正👍🏻

麵豉湯
食完餐飯飲返碗熱辣辣嘅麵豉湯,作一個完美嘅總結😌

甜品
柚子雪芭
入口仲食到粒粒嘅柚子皮,酸甜味適中,食完一餐咁豐富嘅鐵板燒可以清一清味蕾

呢餐飯性價比非常高,以一個咁抵食嘅價錢可以食到食材咁豐富嘅鐵板燒,推介💯另外,值得一讚嘅係服務非常貼心,侍應會留意到客人食完立即收起餐碟等待上下一道菜,並會不時幫我地加茶同介紹每一道菜,服務滿分👍🏻

📍幻 (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓120B號舖

人均消費:$400-500