2018-04-22 1343 瀏覽
去開太子唔知食乜好,開Openrice掃吓,見到好蔡館,見到D食物好似幾吸引,所以就去試吓掂唔掂。位置都幾'隔涉', 唔睇地圖都好易miss咗。店面裝修好懷舊,大圓鐘,紙皮石,有D花樣年華嘅感覺。睇吓餐牌,好多嘢都未聽過,有别於一般潮州打冷,搞到我乜都想試!可惜只有兩丁友,只可以揀幾樣試吓。問吓阿姐蠔餅係咪炸嗰隻先?佢話唔係,即點!蜆肉撈飯,好似好正喎!叫埋。潮州最出名係魚蛋,咁一定要叫啦!D乜粿物粿都出名,最少兩隻起,咁叫嚟試吓!唔洗十分鐘,香噴噴嘅蠔餅出場,蠔餅係煎嘅,好香鴨蛋味,蠔仔超肥美,有成個五蚊銀咁大,好多蠔仔,一D都唔孤寒!點埋魚露,好味呀!蜆肉撈飯,唔算大碗,但所有材料都切得好仔細,蜆仔肉,韮菜,欖角同珍珠米,口感幾好,粒粒分明,只不過油咗少少!魚蛋+魚皮餃,湯幾鮮,魚蛋唔同出面嗰D,冇咁彈,但魚味重,應該冇溝咁多粉。魚皮餃細細隻,但皮餡薄靚,一啖一隻,唔錯喎!最後上嘅係荀粿同韮菜粿,賣相唔錯,餃皮呈半透明,可以直接睇到D餡料。咬一啖,皮好煙靱,餡料好新鮮,調味十分到位!令人回無窮!依間店仲有好多嘢想試,要再嚟先得!
依間店仲有好多嘢想試,要再嚟先得!
2018-04-14
  • 粿