2022-02-23 354 瀏覽
我並唔係一個鍾意飲咖啡嘅人,但係係呢一間位於K11 Musea嘅咖啡店推出左呢一個Egg Sando,即係日式煮法嘅蛋治,之前聽好多人講呢個蛋治好正,所以決定買一個嚟試吓。老實講呢個Egg Sando 賣$58,價格不便宜,而且裏面只有三件三文治,所以看起來已經覺得不太值。不過公道啲講,佢入面夠蛋比麵包更厚,所以食落係超級飽肚嘅,而且佢嘅蛋同平時嘅唔同,食落有啲似玉子燒同燉蛋之間嘅質感,所以食落會有啲膩,不過配上混合Wasabi同沙律醬嘅醬汁,就有幫助中和膩的感覺,但始終整個三文治的味道比較單一,所以沒有令我有衝動想不停吃下去的感覺。整體來講,這個Egg Sando嘅概念好特別,好佩服日本人嘅創造力,但係相比呢一種蛋三文治,我還是比較喜歡茶餐廳的那款口蛋三文治呢。

Egg Sando
2022-01-13