同👦🏻既紀念日就到 當然想食反啲好野慶祝😍今次去到呢間位於蘭桂坊嘅法國菜餐廳👍🏻當日廚師系chef Jon👨🏻‍🍳佢有多年既法國菜經驗 每一道菜都係精心烹煮 將法國菜元素融入日菜當中 由廚師一個人親力親為 發揮到食材最極致嘅味道 食材完美配搭❣️💓Classic pie with Foie Gras呢個又系大讚 呢款菜式要用幾日先做到 繁複嘅配搭令到味道鮮味極致 主廚將鵝肝、免治豬肉,洋蔥等等混合多種食材製作 烤焗之後再加入雞肉高湯啫喱 厚實之餘味道清新唔膩💓Tomato salad法國蕃茄鮮甜多汁🍅加入芝麻醬+法國芥辣 食落香甜清新 作為前菜真系一流🥰💓Beef Tartare x Prawn Tartare呢款系我當日既最愛😍到今時今日仲回味無窮🔥和牛他他口感濃郁 肉質好鮮嫩👍🏻攪拌鵪鶉蛋 質感濕潤口感更滑👍🏻藍蝦他他選用法國水晶蝦 廚師人手切蝦肉 口感黏口爽彈 加入黃瓜蛋黃醬 鮮蝦味更出 味道十級夾 本年度最愛🥰💓傳統雞卷混合多種食材 有芝士、雞肉、火腿卷成再炸 外層香脆 一切開仲有流心芝士🧀食落唔會好溜 雞卷嫩滑🥹伴碟係薯仔千層麵🥔中間加入忌廉再焗 真系一啖都唔想錯過🙈💓鵝肝dr

同👦🏻既紀念日就到 當然想食反啲好野慶祝😍今次去到呢間位於蘭桂坊嘅法國菜餐廳👍🏻當日廚師chef Jon👨🏻‍🍳佢有多年既法國菜經驗 每一道菜都係精心烹煮 將法國菜元素融入日菜當中 由廚師一個人親力親為 發揮到食材最極致嘅味道 食材完美配搭❣️

💓Classic pie with Foie Gras

💓Tomato salad

💓Beef Tartare x Prawn Tartare

💓傳統雞卷

💓鵝肝dry age鴨胸煲仔飯
呢個系chef Jon既招牌菜👍🏻真系可以比100分🙈一打開個蓋鵝肝既香味擁晒出嚟 呢款法日fusion菜好考廚師既功力 火喉要控制得好好🔥飯香無比 仲有我最愛既飯焦 配埋每一啖都有嘅鵝肝同埋鴨胸 俾啲飯吸收晒 真系回味無窮❣️

💓Créme brûlée
食到最後食個甜品就完美啦😍法式焦糖燉蛋係法國經典甜品 選用蘭黃蛋🥚色澤比較深 面層係金黃脆口嘅焦糖 香濃較潔身 滿滿蛋香味 順滑唔膩👍🏻
2024-01-24
慶祝紀念
紀念日
  • Beef Tartare x Prawn Tartare