2023-03-14 11 瀏覽
晚市主打Mori Omakase,全部都係廚師發板,有雞串燒、燒物、主食、甜品。師傅用紅木炭炭燒,紅木炭火力猛🔥,香氣濃郁,可以短時間將肉汁鎖住。除左雞內臟,仲有牛、蝦、丼飯、烏冬,唔岩食既記得事前先揚聲。前菜沙律 🥗用左黑蒟蒻絲、紅蘿蔔絲、絲撈成沙律,口感煙韌,酸酸甜甜好開胃。精選燒鳥8本 🍢🍗分別有雞腳筋、雞腿、雞腎、雞胸軟骨、梅子雞胸棒、蛋黃漬免治鷄肉棒、提燈,隔一段時間就會上一至兩串串燒,確保到食物新鮮又食得切,每款串燒都配有特別既醬汁,係到重點介紹幾款~梅子雞胸棒 ☘️上面鋪住一塊梅子葉,咸咸酸酸,味道冇想像中咁突出,而雞胸肉飽滿多汁,唔會太乾太韌,係最易入口既一串串燒。蛋黃漬免治鷄肉棒 🥚以蛋黃漬物配搭厚身雞肉棒,蛋黃漬咬落口感有啲似麥芽糖,比較挺身,食到有少少醬油入漬既味道。呢一串特別用咗厚身嘅木棒,燒嗰陣木香味,同雞肉棒襯托起黎真係啖啖滋味~提燈 🏮係雞卵巢同未孵化蛋,穿係竹籤上既串燒,因為睇起來好似一盞提著燈籠,因此而得名,雞蛋外皮,新鮮既蛋液係口腔裡面爆開,有係嘴裡爆漿既感覺 😬 因為係用母雞整既,所以數量並不多。燒物 🥩(白鱔、牛舌芯、蛋黃漬虎蝦、伊比利亞豬肋條)牛

前菜沙律 🥗

精選燒鳥8本 🍢🍗

梅子雞胸棒 ☘️

蛋黃漬免治鷄肉棒 🥚

提燈 🏮

燒物 🥩
(白鱔、牛舌芯、蛋黃漬虎蝦、伊比利亞豬肋條)
牛舌芯燒到結實有肉汁,切好咗一粒粒,咬落爽脆彈牙,帶有濃郁牛肉香氣,即點即烤保持左食材新鮮度同風味。

食事 🍚🍜
飯麵二選一
(惠比壽炭火親子丼、安格斯白布烏冬)
親子丼以香菇、洋蔥、配搭甜而不膩既醬汁,飯粒依然保持煙靭粒粒口感,綿密既雞蛋同嫩滑既雞肉,食完好有飽足既感覺。

鳥森 🍢🍗🥩
銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓