2023-11-06 48 瀏覽
食壽司有omakase, 原來飲酒都可以off menu,廚師發辦👩‍🍳呢度係銅鑼灣嘅日式酒吧,環境昏暗,好有格調🌚低調既酒吧,黎既都係熟客仔,同bartender講出今日嘅心情、形容詞、大概想飲嘅嘢,就可以有一杯獨一無二,充滿驚喜嘅cocktail ⭐️🥂頭兩杯我哋叫咗用新鮮水果即場調配既Ccocktail 🍇 香印提子 + Japanese gin + daiyame hamada syuzou japanese traditional shochuBartender 先將提子壓,鍊成汁,再加酒加冰🧊漂亮嘅湖綠色呈現眼前,飲落口好fresh 不甜不酸 係實在嘅果香味度🍊另一杯用柑黎炮製,過程都係差唔多,最後bartender 仔細地切柑皮,切到一朵花一樣,好靚🌹飲落口呢杯就酸啲,都係好有果香味道 (gin based)一路飲嘅時候都有食小食,呢度嘅snacks 總共有三款,其中一款係德國芝士味嘅脆脆,食到唔停口🤣第三杯叫左一杯 creamy 既matcha,有抹茶酒、cognac ,同埋少量穀物。好似飲緊matcha latte 一樣,好smooth 順口🍵第四杯我地既reques

頭兩杯我哋叫咗用新鮮水果即場調配既Ccocktail
Bartender 先將提子壓,鍊成汁,再加酒加冰🧊

第四杯我地既request 係 tea + exotic,我想要聽特別啲既,turn out 係rum + tea,個樣好似好苦,但係飲落口竟然係酸酸地嘅🍋🍸幾好飲幾驚喜!!