2024-10-30 606 瀏覽
位於銅鑼灣的「Takumi Mixology Salon ( @takumihk )」由曾在多間著名機構浸淫深造的首席調酒師Rayven Leung ( @rayven_barartist )開設,同樣追求最究極的創作之路。店名在日文中直譯為「ARTISAN」,旨在為客人提供最完美、最全面的客製化手工日式雞尾酒體驗,尤其擅長以日本季節性高級蔬果入饌,並結合Rayven一絲不苟的技能和對細節的執着、關注,打造獨特的雞尾酒新型藝術。環境:✨餐廳室內設計以不同深淺的木色為主調,橙黃的燈光,營造了詭秘但適合酌酒、的氣氛。✨餐廳還設有板前座位及不同尺寸的桌子,照顧客人不同需要。服務:✨當天正值晚市,人流極多,比較吵鬧,職員態度友善,非常照顧客人的口味和喜好。飲品:🍇 岡山縣晴王麝香葡萄Okayama Shine|シャインマスカット ($250)Best with : Gin / Vodka / Shochu / Sake / Champagne / Rum💗筆者推介!✨日本水果系列。✨顏色呈美麗的翠綠色,帶有獨特的麝香香氣和淡淡的清新花香,甜度極高,酸澀味低,能喝得出農作物原本的豐潤多汁,天然滋

環境:
✨餐廳還設有板前座位及不同尺寸的桌子,照顧客人不同需要。

服務:

飲品:
🍇 岡山縣晴王麝香葡萄
💗筆者推介!

✨日本水果系列。
✨顏色呈美麗的翠綠色,帶有獨特的麝香香氣和淡淡的清新花香,甜度極高,酸澀味低,能喝得出農作物原本的豐潤多汁,天然滋味濃鬱,餘韻悠長綻放,筆者大愛!

🍈 積丹雷電赤玉蜜瓜
Honeydew Melon|蜜瓜らリでんメロン ($250)
Best with : Vodka / Nama Sake / Gín / Peated Scotch / Rye Whisky / Rum / Tequila / Mezcal

✨日本水果系列。
✨香氣醇厚綿密,入口如蜜香甜,又帶Whisky的回甘餘韻,交織出煙燻earthy tone,叫人聯想到溫文的紳士,好一個糖衣陷阱!

🫖 DARJEELING - INDIAN BLACK TEA BLACK TEA GIMLET COCKTAIL ($185)
Gin/ Darjeeling Tea / KinKan / Honey / Citrus
💗筆者推介!

✨Pan Roasted Tea系列。
✨清澈明亮、口感柔和順滑的大吉嶺紅茶散發著濃郁花果芬芳,氣味份外馥郁怡人,並加入蜂蜜檸蜜仿製出「大人版本的凍檸茶」,酸甜開胃,清爽馥郁,飄散微醺風味,較易上頭。

🍂 HOJICHA - ROASTED JAPANESE TEA ($205)
Suggested Spirit Base Vodka / Gin / Rye Whisky / Peated Scotch

✨Pan Roasted Tea系列。
✨草本風味和酒精達成平衡,有甘有香,焙茶存在正正賜予一份日式古典感,表現相對平穩,沒其他款式般驚艷。
其他
2024-09-18 1067 瀏覽
去日本嘅high end 酒吧,一般佢哋都鍾意加入啲新鮮嘅水果嚟做cocktail。估唔到香港都會有啲高級嘅cocktail酒吧,都好似日本當地咁,用時令又新鮮嘅水果做cocktail,今次去咗銅鑼灣Takumi Mixology Salon,一入到嚟就見到靚靚嘅日式酒吧裝修,長髮靚仔bartender好專業,同我哋介紹日式 Hand-crafted cocktails menu嘅主打,包括水果cocktail和烘烤茶cocktail, 並建議先試水果cocktail, 之後再飲烘烤茶cocktail。日本時令水果有七款,當中包括岡山縣晴王🍇,積丹雷電⚡️赤玊蜜瓜🍈,山梨縣一宮水蜜桃🍑等等,bartender 提醒我哋先揀咗生果,然後揀酒嘅base,base包括咗gin, vodka, shochu, sake, champagne同rum.我哋分別叫咗岡山縣晴王麝香葡萄 $250,山梨縣一宮水蜜桃 $250,bartender建議兩杯都係gin based, 兩杯cocktail一嚟到已經好有藝術感,因為杯酒好有心思咁插住一朵好靚嘅鮮花🌹,睇見咁靚嘅Cocktail,緊係要即時打卡🤩前

我哋分別叫咗岡山縣晴王麝香葡萄 $250,山梨縣一宮水蜜桃 $250,bartender建議兩杯都係gin based, 兩杯cocktail一嚟到已經好有藝術感,因為杯酒好有心思咁插住一朵好靚嘅鮮花🌹,睇見咁靚嘅Cocktail,緊係要即時打卡🤩前者飲落去充滿晴王麝香提子嘅香味,再慢慢滲出gin嘅酒香,簡直係絕配,仲附有2粒新鮮嘅晴王,極有心思😍山梨縣一宮水蜜桃cocktail, 初初以為飲緊水蜜桃汁,非常香甜,當飲到最尾嘅時候gin酒味道好突出,仲配咗一口水蜜桃果肉。

飲完水果系列嘅Cocktail之後,我哋轉飲以茶為主題嘅cocktail, bartender會將茶葉即場煲滾,以發揮茶葉最香嘅味道,煲緊茶葉期間,成間酒吧都有好濃烈嘅茶香味,佢哋對茶葉嘅新鮮度極為講究👍

我哋叫咗Hojicha Roasted Japanese Tea with gin based $205,呢杯焙茶Cocktail,bartender會即場用明火煲出啲茶味,上酒時會連埋茶葉俾我哋,等我哋可以聞吓茶葉嘅香濃味,因為杯cocktail加左fresh cranberry, 所以會先飲到cranberry嘅果味,之後就會滲出濃烈嘅焙茶味同gin酒味😋

Bencha - Green Tea Chestnut Alexander cocktail with shochu, cognac and cream $185,呢杯Cocktail,除咗飲到燒酎酒味之外,仲帶有好濃烈嘅栗子同綠茶味,雖然杯酒好Creamy,但飲落一啲都唔會覺得好膩,好啱女士飲😍

最後同bartender傾咗幾句,知道佢原來係跟日本師傅學習過,所以佢整出嚟嘅cocktail好有日本嘅味道,真係一間好值得去嘅日式酒吧,下次一定要再嚟試其他美酒😍

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

@takumihk
Takumi Mixology Salon
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓
📍銅鑼灣港鐵站F1出口5分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #CWB #銅鑼灣 #cocktail #雞尾酒 #TakumiHK #cocktailhk  #japanesecocktail #CocktailTrends #CocktailAdventures #HappyHour #HH #HKBar #DrinkUpHK #HKBars #銅鑼灣酒吧 #銅鑼灣打卡 #銅鑼灣好去處 #TakumiMixologySalon
2024-09-11
2024-09-17 872 瀏覽
呢間主打Bespoke 同即場手工製作嘅日式 Cocktail Bar真係極隱藏 (差啲揾唔到 lol )原來就係喺三原隔離,一扇門之隔別有洞天~ 典型嘅日式酒吧,輕巧嘅 Jazz 音樂,木質暗室微光,氣氛一流好啱 chill talk夠膽叫做Takumi 就必須將匠人精神發揮極致,帶比你一個 Tailor made 嘅體驗。由個茶底都係喺你面前即場 pan roasted,夠曬特別Darjeeling - 即做嘅茶底就係特別香☕️金黃嘅茶色帶點果香,再加入 Citrus 同蜜糖,恍如一杯醉人同時清新唔澀嘅檸檬茶~Mate - 呢款用咗比較少見嘅瑪黛茶加 Port 酒呢個配合,初飲時Port 嘅甜味會比較突出,再嚟有 Cranberry 嘅果香同回甘嘅茶味茶系列之外佢哋都有日式時令水果 cocktail(佢哋嘅水果 cocktail 跟住季節改變,所以唔同 season 都會有啲唔同)。今次我哋就揀咗 Imari Nashi Pear 幸水梨🍐調酒師特別揀咗Kilchoman 個泥煤味 Base Machir Bay whisky做 base,雖然係 Islay 嘅whisky,但入過

今次我哋就揀咗 Imari Nashi Pear 幸水梨🍐調酒師特別揀咗Kilchoman 個泥煤味 Base Machir Bay whisky做 base,雖然係 Islay 嘅whisky,但入過 bourbon 同 sherry casks 嘅酒帶點甜蜜香醇,完全係估唔到竟然可以同清新嘅水梨咁夾,大驚喜~
另外一杯 Yamanashi Guiyang Plum 山梨縣貴陽梨布冧就用上日本 Vodka, 紅茶梅酒同埋神秘嘅尼泊爾 Timur berries 汁 (孤陋寡聞真係未飲過),酸度柔和中帶點梅子甜同布冧香~ 少女味十足🤭
每個元素都精心手工製作,所以每一次每一杯都可以係一個新嘅體驗~
2024-09-15
$450 (其他)
好耐冇同朋友去bar飲酒談心事,見朋友呢排有啲唔開心,就約咗佢去銅鑼灣Cubus上面間bar飲嘢。升降機一出便看到一扇木門,打開後就見到呢間酒吧,佢走嘅係日式風格路線,採用木系裝修,甚為有格調。雖然酒吧面積唔算大,客人可以選擇坐舒適嘅梳化位置跟朋友暢談,梳化距離都幾闊落,完全冇壓迫感。另外亦都可以選擇坐bar枱位置,近距離欣賞bartender調酒過程,又係一大樂趣。🍸 HojichaHojicha 有傳統雞尾酒的韻味,又融入了焙茶的獨特香氣和口感,在品嘗時既能感受到酒精的微醺感,又能品味到焙茶的醇厚與清香。🍸 Fukuoka Yame Peach呢杯cocktail 係以日本佐賀縣嘅白桃做主要材料。呢款雞尾酒能感受到清新嘅桃香,口感係非常滑潤,甜而不膩,更在桃香之中感受到微妙嘅酒香,整體口感層次豐富。🍸Mochi and Irwin Mango呢款係以日本嘅Mochi同愛文芒果做主要材料嘅雞尾酒,愛文芒果嘅香甜味道能完美地融合咗入酒精裡,令整杯雞尾酒嘅口感更加豐富。銅籤上更串上帶有米酒味嘅三粒mochi加一粒香甜芒果肉掛在酒杯上,令觀感同口感更為豐富。🍸 Order Upon Req

🍸 Hojicha

🍸 Fukuoka Yame Peach

🍸Mochi and Irwin Mango

🍸 Order Upon Request
我選咗日本豐水梨做cocktail,呢款雞尾酒有好清新嘅梨香同酒香,口感好清新、甜美,而且飲落去重有啖啖嘅梨肉,絕對係一款適合喺夏天享受嘅飲品。

2024-07-21
  • Mochi and Irwin Mango
  • Fukuoka Yame Peach
  • Order Upon Request
2024-07-17 874 瀏覽
💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️今次遇上一間好好vibes嘅日系酒吧,可以話一試愛上,每杯都有自己嘅characters,飲落有不同層次,係加分項🤩因同group嘅日本餐廳就喺隔離,店內提供嘅食物同樣高質,係一個好好嘅體驗🫶🏻🥰難怪呢度成日都full house😆今次集中記錄下cocktails體驗:.🝮MOCHI AND IRWIN MANGO Shochu|Sake Base Vodka |Nama Sake 芒果糯米飯味😎入口先甜而有陣陣糯米味後勁🤝🏻食粒丸子再飲,又幾襯👋🏻😜🝮Earl Grey (Black Tea) Cocktail 呢杯走小清新路綫🫶🏻.🝮Matcha Mochi Cadillac Cocktail 呢杯似甜品,有朱古力加持,配上奶香基底,好似食緊甜品咁🤗.🝮Earl Grey Old Fashion Old fashion 變奏版,有early grey淡雅後勁,有層次感😎.🝮Manhattan 食完濃味嘢飲呢杯,有清爽味蕾效果🌱

今次集中記錄下cocktails體驗:
🝮MOCHI AND IRWIN MANGO [HK$220]

🝮Earl Grey (Black Tea) Cocktail [HK$165]

呢杯走小清新路綫🫶🏻
🝮Matcha Mochi Cadillac Cocktail [HK$165]

呢杯似甜品,有朱古力加持,配上奶香基底,好似食緊甜品咁🤗
🝮Earl Grey Old Fashion [HK$165]

🝮Manhattan [HK$170]

食完濃味嘢飲呢杯,有清爽味蕾效果🌱
2024-07-14
宵夜
最差的酒吧體驗,沒有之一以新鮮日本水果作賣點,酒價值不菲但卻沒什麼特別。只嚐過一杯酒,對酒的評價可能未夠中肯,但對這間酒吧的服務卻有深刻體會。為什麼專誠而來卻只喝過一杯?因為我們努力嘗試了許久連order下一杯酒的機會也沒有!全場只有三枱客,我們揮手/眼神接觸怎樣也沒反應,原先叫了下酒小吃準備喝下一杯時食,但差不多把小吃都食完了,還未找到機會下單lol最後直接走出counter 埋單,終於有人理!.(English translation for foreign customers who wanted to come to this bar).WORST BAR EVER!Expensive yet average cocktails.Terrible service — inattentive bartenders!There were ONLY 3 tables of customers, still being ignored despite we have been waiving our hands and actively looking for eye contact
最差的酒吧體驗,沒有之一

以新鮮日本水果作賣點,酒價值不菲但卻沒什麼特別。
最後直接走出counter 埋單,終於有人理!
WORST BAR EVER!
There were ONLY 3 tables of customers, still being ignored despite we have been waiving our hands and actively looking for eye contact for at least 10 minutes. Ordered bar snacks but we could only eat them without our drinks! What a shame for a bar!!

DON’T COME unless you want to be ignored and got your night ruined! 😡

2024-10-30 175 瀏覽
朋友一直想來這酒吧嘗試一下, 因為他們的酒是用新鮮水果調製而成, 大部分來至日本靜岡。酒吧環境幽靜、只有十來個座位。酒類精緻還有調酒師詳細為我們解釋就是如何調製cocktail 。我們是八點入坐的十點的時候卻自動埋單,他們說後續仍有訂位置,但我們訂坐/入坐時並不知情。對於這樣的收費及服務有一點失望!惜酒之人可以一探究竟,但如果打算來傾計就不用選擇此地方了。而且cocktail亦不是好到要二訪,對於這個服務確實是有點失望!

‼️好有驚喜的𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥‼️·① [ 白玉團子x愛文芒果🥭 / 積丹雷電赤玉蜜瓜 🍈] | 「 白玉團子x愛文芒果🥭 」 係𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐛𝐚𝐬𝐞𝐝 , 有種糯米香嘅感覺❀( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )❀一飲落🥭味都真係好出,最重點係個白玉,最煙韌!!「 積丹雷電赤玉蜜瓜 🍈 」 🍈味又係好出,飲落酒精味會再重少少 。兩個水果酒會推介「 白玉團子x愛文芒果🥭 」多啲 |𓋪8.5/10•② [ 𝐃𝐀𝐑𝐉𝐄𝐄𝐋𝐈𝐍𝐆 - 𝐈𝐍𝐃𝐈𝐀𝐍 𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐓𝐄𝐀 𝐆𝐈𝐌𝐋𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐂𝐊𝐓𝐀𝐈𝐋 / 𝐆𝐑𝐄𝐄𝐍 𝐓𝐄𝐀 𝐖𝐈𝐓𝐇 𝐉𝐀𝐒𝐌𝐈𝐍𝐄 ] |「 𝐃𝐀𝐑𝐉𝐄𝐄𝐋𝐈𝐍𝐆 - 𝐈𝐍𝐃𝐈𝐀𝐍 𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐓𝐄𝐀 𝐆𝐈𝐌𝐋𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐂𝐊𝐓𝐀𝐈𝐋 」 係全場𝐌𝐕𝐏 ( ੭˙ᗜ˙)੭用咗𝑔𝒾𝓃 ℯ𝒶𝓇𝓁 𝑔𝓇ℯ𝓎 𝓁𝒾𝓆𝓊ℯ𝓊𝓇 ,𝓁ℯ𝓂ℴ𝓃 𝒽ℴ𝓃ℯ𝓎。飲落去就係凍🍋茶走甜。「 𝐆𝐑𝐄𝐄𝐍 𝐓𝐄𝐀 𝐖𝐈𝐓𝐇 𝐉𝐀𝐒𝐌𝐈𝐍𝐄 」 係偏𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠 ,但係最意想到嘅味。用咗ℯ𝓁𝒹ℯ𝓇𝒻𝓁ℴ𝓌ℯ𝓇,𝓁𝓎𝒸𝒽ℯℯ,𝒶𝓅𝓅𝓁ℯ,𝒸𝒾𝓉𝓉𝓊𝓈 |𓋪9/10· Takumi Mixology Salon (銅

‼️好有驚喜的𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥‼️
① [ 白玉團子x愛文芒果🥭 / 積丹雷電赤玉蜜瓜 🍈]

一飲落🥭味都真係好出,最重點係個白玉,最煙韌!!
兩個水果酒會推介「 白玉團子x愛文芒果🥭 」多啲 |
𓋪8.5/10

飲落去就係凍🍋茶走甜。
𓋪9/10
Takumi Mixology Salon (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓
2024-10-22 191 瀏覽
酒吧主要以新鮮的時令水果,例如 高甜度番茄、麝香葡萄、赤玉蜜瓜等,同不同的日本茶葉,例如焙茶、玄米茶、伯爵茶,為主題。一入到去就聞到好香茶葉味😽💥Yamanashi Guiyang Plum用新鮮布冧製作入口仲食到絲絲嘅果肉飲落清甜有層次Base 係Vodka與紅茶梅酒最特別嘅係有我最鍾意嘅紫蘇味整體酸酸甜甜個人非常推薦!💥Pear同樣使用新鮮的梨製作呢款相對食得出梨的天然甜味整體偏清爽 都唔錯~💥Genmai TeaBartender用煎 pan先煎香玄米茶令整杯酒一聞就有好濃郁的玄米茶味用左gin同sake做base酒感相當偏濃烈但整題balance得幾好 幾清爽感受到濃厚嘅玄米茶葉香💥Matcha同樣係茶底嘅 Cocktail但係行完全唔同嘅style🙈以shochu, vodka做base相當比較strong但加埋 cream嘅配搭令整體飲落好溫和順滑 帶點奶香好似係有酒版matcha latte🤣上面個粒丸子仲好好食!☺️

💥Yamanashi Guiyang Plum
整體酸酸甜甜
個人非常推薦!

💥Pear
同樣使用新鮮的梨製作
呢款相對食得出梨的天然甜味整體偏清爽 都唔錯~

💥Genmai Tea
用左gin同sake做base
酒感相當偏濃烈
但整題balance得幾好 幾清爽
感受到濃厚嘅玄米茶葉香

💥Matcha
同樣係茶底嘅 Cocktail
但係行完全唔同嘅style🙈
以shochu, vodka做base
相當比較strong
但加埋 cream嘅配搭
令整體飲落好溫和順滑 帶點奶香
好似係有酒版matcha latte🤣
上面個粒丸子仲好好食!☺️
2024-10-01 179 瀏覽
今次是二次拜訪,上幾個月朋友帶我來到銅鑼灣Cubus -間高級日式酒吧,這間酒吧以日文「匠」命名,而調酒師都以職人態度去用心調校每一款Cocktail,-踏進酒吧,氣圍好Cozy 以木系皮梳化為主,六七十年代日本舊年華感覺,像置身於東京六本木高級洒吧VibesJasmine - Green Tea 用了和美人Gin酒做Base ,再加入Green tea 滲入茉莉茶的香味及接骨木花,入口順滑,有種好清心的感覺及淡淡蜂蜜香Darjeeling Black Tea 大吉嶺紅茶做Base , 味道有少許水果味,葡萄的香甜味及花香味,用了好別緻杯子,充滿日系feel, 味道香甜加入了日本Gin 酒赤鳥居,令口腔帶有餘韻的香甜,極適合女士們心意Tailored Premium Cocktail 調酒師為我們特別精心炮製適合我們口味的雞尾酒,感覺非常貼心,用新鮮日本水果做食材Strawberry (Aus) Fresh Fruit Option 為我度身訂造,時令士多啤梨🍓,巧手地將士多啤梨雕琢成一朵花形,令人賞心悅目,基底酒同樣是和美人,充滿和風口味,帶有清新柑橘子味,與鮮甜土多啤梨香甜互相配合

Jasmine - Green Tea

Darjeeling Black Tea

Tailored Premium Cocktail

另外朋友果杯是充滿濃烈VSOP 白蘭地,味道好複雜有水果、香草及煙燻味,刺激味蕾而帶有餘𩐳,加入梨做水果基底,平衡味道,不會太強烈
TAKUMI 解作「匠」,意思係職人手藝、精巧技術既涵義。用喺呢間酒吧亦相當恰當! 一出𨋢全木系裝潢,趟門進入酒吧,以暗色系為主,神秘又有格調🍸坐喺吧枱最寫意就係睇住調酒師每一個步驟,同步介紹! 如果無咩idea 都可以由調酒師發板 ! 酒吧主打時令鮮果cocktail,睇住調酒師準備都好期待! 🍹Mochi x Mango・白玉團子x 愛文芒果愛文芒🥭做cocktail,好似甜品咁,口感濃厚。Sake,vodka base 酒體柔順啱哂鍾意酒味輕身既女仔👧🏻🍸Yamanashi Guiyang Plum山梨縣既貴陽梨、布冧,甜度好balance,梅酒既微酸突顯左果香,口感清新。試過鮮果cocktail 轉一轉口味,試下茶系! 即席用pan 烘香茶葉,先聞其香,再品其味💕🍵HOJICHA 以Kilchoman Single Malt Whisky 作base,突顯了艾雷島既泥煤味風格跟醇厚甘香既焙茶產生微妙既化學作用,aftertaste令人難忘🥰! 🍵DARJEELING大吉嶺紅茶口感溫和清雅,回甘。花果香氣明顯順滑,味道有點似檸檬茶,但帶柑甜。

坐喺吧枱最寫意就係睇住調酒師每一個步驟,同步介紹!
如果無咩idea 都可以由調酒師發板 !
酒吧主打時令鮮果cocktail,睇住調酒師準備都好期待!

🍹Mochi x Mango・白玉團子x 愛文芒果
愛文芒🥭做cocktail,好似甜品咁,口感濃厚。
Sake,vodka base 酒體柔順
啱哂鍾意酒味輕身既女仔👧🏻

🍸Yamanashi Guiyang Plum
山梨縣既貴陽梨、布冧,
甜度好balance,梅酒既微酸突顯左果香,口感清新。

試過鮮果cocktail 轉一轉口味,試下茶系!
即席用pan 烘香茶葉,先聞其香,再品其味💕

🍵HOJICHA
突顯了艾雷島既泥煤味風格
跟醇厚甘香既焙茶
產生微妙既化學作用,
aftertaste令人難忘🥰!

🍵DARJEELING
大吉嶺紅茶口感溫和清雅,回甘。
花果香氣明顯順滑,味道有點似檸檬茶,
但帶柑甜。

2024-09-21 137 瀏覽
神秘大門一推開,感覺已進入第二個空間.昏暗燈光,柔和音樂,客人們都細細私語,整個氛圍甚有情調.營造成為日式小酒館,主打運用時令新鮮水果及茶葉作雞尾酒.由切生果到煮茶都一絲不苟,製作出獨一無二感覺,愛酒的女士們必會喜歡~🔸 MOCHI AND IRWIN MANGO($220)用上愛民芒調配,芒果甜味濃郁帶果香,入口質地厚身.加上sake融和一起,帶點清新!再加上煙靭丸子增添口感,更加加分!🔸Yamanashi Guiyang Plum($235)主要用山梨縣貴陽梨及布冧,入口清甜有層次!Vodka與紅茶梅酒及尼泊爾野果汁調配,微帶酸度,但亦爆發出梅子及布冧味!個人非常鍾意!!🔸EARL GREY - BLACK TEA($165)對比其他酒精較突出的一杯.泥煤蘇格蘭威士忌香醇,後帶微微伯爵茶香氣.簡單,但同樣易入口🔸HOJC - ROASTED JAPANESE TEA($205)會先煎茶再混合多種酒類.整杯有層次,但酒味不算強.入口先是焙茶香,後有酒味.與茶合而為一,獨特而有風味

🔸 MOCHI AND IRWIN MANGO($220)

🔸Yamanashi Guiyang Plum($235)

🔸EARL GREY - BLACK TEA($165)

巴黎奧運會中國內地奧運健兒代表團載譽歸來,行政長官李家超深信,一連數天的港澳訪問交流行程能為社會帶來正能量、拚搏奮進的信心和動力,有助推新階段香港高質量發展。位於銅鑼灣的「Takumi Mixology Salon ( @takumihk )」由曾在多間著名機構浸淫深造的首席調酒師Rayven Leung ( @rayven_barartist )開設,同樣追求最究極的創作之路。店名在日文中直譯為「ARTISAN」,旨在為客人提供最完美、最全面的客製化手工日式雞尾酒體驗,尤其擅長以日本季節性高級蔬果入饌,並結合Rayven一絲不苟的技能和對細節的執着、關注,打造獨特的雞尾酒新型藝術。環境:✨餐廳室內設計以不同深淺的木色為主調,橙黃的燈光,營造了詭秘但適合酌酒、的氣氛。✨餐廳還設有板前座位及不同尺寸的桌子,照顧客人不同需要。服務:✨當天正值晚市,人流極多,比較吵鬧,職員態度友善,非常照顧客人的口味和喜好。食物:🍊 Gamagori Mikan 愛知浦郡溫室蜜柑 ($220)🍅 Alema Tomato 靜岡高糖度水果蕃茄 ($250)Vodka, Yuzu Pepper, Dashi,

環境:
✨餐廳還設有板前座位及不同尺寸的桌子,照顧客人不同需要。

服務:

食物:

Vodka, Yuzu Pepper, Dashi, Wasabi

🥭 Miyazaki Mango宮崎縣芒果太陽の子-秀 ($270)
Vodka / Gin / Champagne / Rum

🍒 Sato-Nishiki Cherry 佐滕錦櫻桃-特秀 ($270)
Vodka / Gin / Champagne / Rum

2024-08-21 346 瀏覽
驚天地泣鬼神地好飲嘅銅鑼灣Cocktail!銅鑼灣呢間日式酒吧主打用新鮮日本水果/茶葉做cocktail台灣芒果白玉調酒加入了三種清酒,增添香味芒果味道天然又濃郁 真材實料積丹雷電赤肉蜜瓜配Gin酒比起上一杯更加輕身同Fresh蜜瓜同樣真材實料用新鮮水果做,好甜美焙茶調酒搭配相宜微苦清新的茶香配合cream和白蘭地每一處都恰到好處點餐後才烘香玄米茶 令茶味香氣濃郁揉入柚子味的調酒 酸甜清新尾調帶一點茶香和酒香 極為特別
驚天地泣鬼神地好飲嘅銅鑼灣Cocktail!
銅鑼灣呢間日式酒吧
主打用新鮮日本水果/茶葉做cocktail
台灣芒果白玉調酒
加入了三種清酒,增添香味
芒果味道天然又濃郁 真材實料

積丹雷電赤肉蜜瓜配Gin酒
比起上一杯更加輕身同Fresh
蜜瓜同樣真材實料用新鮮水果做,好甜美

焙茶調酒搭配相宜
微苦清新的茶香配合cream和白蘭地
每一處都恰到好處

點餐後才烘香玄米茶 令茶味香氣濃郁
揉入柚子味的調酒 酸甜清新尾調帶一點茶香和酒香 極為特別

2024-08-13 287 瀏覽
Cocktail都有Omakase🤩全部都用新鮮進口生果,勁好飲🍸 諗唔到飲咩?可以同調酒師傾吓,佢哋可以提供意見,睇吓邊一杯最適合你❤️🥭MOCHI AND MIYAZAKI MANGO 調酒師在你面前即席切開整個日本芒果🥭落足料再係你面前即席調配✨ 第一啖入口整個口腔都充滿了新鮮香甜的芒果香氣,其後再散發出淡淡的酒香❤️ 這杯充滿獨特日式風味,清甜生果香中帶著微妙的酒香,不愧是然店內的王牌Cocktail🍸我同朋友仲叫咗呢幾杯,每一杯都有獨特嘅風格✨Takumi提供嘅種類都好多,可以按自己喜歡去選擇🥰

🥭MOCHI AND MIYAZAKI MANGO