2024-09-18
去日本嘅high end 酒吧,一般佢哋都鍾意加入啲新鮮嘅水果嚟做cocktail。估唔到香港都會有啲高級嘅cocktail酒吧,都好似日本當地咁,用時令又新鮮嘅水果做cocktail,今次去咗銅鑼灣Takumi Mixology Salon,一入到嚟就見到靚靚嘅日式酒吧裝修,長髮靚仔bartender好專業,同我哋介紹日式 Hand-crafted cocktails menu嘅主打,包括水果cocktail和烘烤茶cocktail, 並建議先試水果cocktail, 之後再飲烘烤茶cocktail。日本時令水果有七款,當中包括岡山縣晴王🍇,積丹雷電⚡️赤玊蜜瓜🍈,山梨縣一宮水蜜桃🍑等等,bartender 提醒我哋先揀咗生果,然後揀酒嘅base,base包括咗gin, vodka, shochu, sake, champagne同rum.我哋分別叫咗岡山縣晴王麝香葡萄 $250,山梨縣一宮水蜜桃 $250,bartender建議兩杯都係gin based, 兩杯cocktail一嚟到已經好有藝術感,因為杯酒好有心思咁插住一朵好靚嘅鮮花🌹,睇見咁靚嘅Cocktail,緊係要即時打卡🤩前
我哋分別叫咗岡山縣晴王麝香葡萄 $250,山梨縣一宮水蜜桃 $250,bartender建議兩杯都係gin based, 兩杯cocktail一嚟到已經好有藝術感,因為杯酒好有心思咁插住一朵好靚嘅鮮花🌹,睇見咁靚嘅Cocktail,緊係要即時打卡🤩前者飲落去充滿晴王麝香提子嘅香味,再慢慢滲出gin嘅酒香,簡直係絕配,仲附有2粒新鮮嘅晴王,極有心思😍山梨縣一宮水蜜桃cocktail, 初初以為飲緊水蜜桃汁,非常香甜,當飲到最尾嘅時候gin酒味道好突出,仲配咗一口水蜜桃果肉。
飲完水果系列嘅Cocktail之後,我哋轉飲以茶為主題嘅cocktail, bartender會將茶葉即場煲滾,以發揮茶葉最香嘅味道,煲緊茶葉期間,成間酒吧都有好濃烈嘅茶香味,佢哋對茶葉嘅新鮮度極為講究👍
我哋叫咗Hojicha Roasted Japanese Tea with gin based $205,呢杯焙茶Cocktail,bartender會即場用明火煲出啲茶味,上酒時會連埋茶葉俾我哋,等我哋可以聞吓茶葉嘅香濃味,因為杯cocktail加左fresh cranberry, 所以會先飲到cranberry嘅果味,之後就會滲出濃烈嘅焙茶味同gin酒味😋
Bencha - Green Tea Chestnut Alexander cocktail with shochu, cognac and cream $185,呢杯Cocktail,除咗飲到燒酎酒味之外,仲帶有好濃烈嘅栗子同綠茶味,雖然杯酒好Creamy,但飲落一啲都唔會覺得好膩,好啱女士飲😍
最後同bartender傾咗幾句,知道佢原來係跟日本師傅學習過,所以佢整出嚟嘅cocktail好有日本嘅味道,真係一間好值得去嘅日式酒吧,下次一定要再嚟試其他美酒😍
評分:最高為5分
治癒度:👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺
@takumihk
Takumi Mixology Salon
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓
📍銅鑼灣港鐵站F1出口5分鐘路程
#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #CWB #銅鑼灣 #cocktail #雞尾酒 #TakumiHK #cocktailhk #japanesecocktail #CocktailTrends #CocktailAdventures #HappyHour #HH #HKBar #DrinkUpHK #HKBars #銅鑼灣酒吧 #銅鑼灣打卡 #銅鑼灣好去處 #TakumiMixologySalon