2015-08-31 209 瀏覽
下晝經過南記,原本係唔係太肚餓,但係又有啲口痕,所以就入咗去諗住食物碗粉面,填一填個肚。鍾意選擇食南記下午茶嘅其中一個原因,係佢有瀨粉呢個選擇。因為好多粥粉面店,只有河粉、面或者米線、米粉。瀨粉就比較少有。佢嘅招牌下午茶$20,我要求轉左瀨粉。自家製春卷都係佢哋比較出名嘅食材,見到佢連餐紙上都印着每日新鮮製造,就知道味道唔錯。其實食咗咁多次我都唔係好清楚佢係有魚肉或者豬肉。外層係唔經油炸既腐皮,食想去真係唔錯。不過佢個湯底食水淡如水,帶少少咸,冇乜鮮味。好彩佢有辣椒,魚露同埋紅醋俾客人添加。所以我都亂咁放一堆調味料先開始食。整體感都幾抵食,但份量唔係regular size, 所以如果諗住食飽,男士可能有啲勉強。如果口痕食下都唔錯。加幾蚊仲可以有埋豆漿或者凍飲添!

佢嘅招牌下午茶$20,我要求轉左瀨粉。