2021-11-22
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$200-300+📍Address: King’s & Queen restaurant呢間餐廳位於美食沙漠附近,但係素質相當好。如果你同屋企人遊車河/周末經過,最適合黎放鬆一下。令人喜出望外嘅係,佢每一道菜都好有鑊氣,好似食緊酒樓既小炒😍😍如果你地去,我會推介你地一定要點呢幾樣食~1. 紅燒乳鴿2. 椒鹽九肚魚3. 薑蔥霸王雞4. 燒汁雜菌牛仔骨5. 馬拉盞通菜鮮魷紅燒乳鴿好嫩滑,外皮香脆,非常香口。到椒鹽九肚魚,炸到金黃色上枱,入面嘅九肚魚仲係超級滑又多汁,超級難得可以做到咁好,呢道菜好出色。薑蔥霸王雞,我相信唔係用雪雞而係用新鮮雞,用薑蔥同醬油調味非常入味,一大隻份量非常多! 燒汁雜菌牛仔骨同埋馬拉盞通菜鮮魷又係另一非常有鑊氣之作,尤其是鮮魷,采用新鮮嘅鮮魷,值得一試!另外,馬拉盞有少少微辣,如果怕辣嘅話,可以點腐乳/蝦醬/蒜蓉。另外,如果你好似我地咁大胃口,想點多幾碟菜,可以點佢地魚香茄子煲同埋瑤柱蛋白炒飯試吓!魚香茄子煲都幾送飯,瑤柱蛋白炒飯有一絲絲瑤柱,飯炒至非常乾身,大約一碟已經夠2-3人份量!
如果你地去,我會推介你地一定要點呢幾樣食~
1. 紅燒乳鴿
2. 椒鹽九肚魚