2023-03-03 289 瀏覽
筲箕灣的餐廳越開越多,而在形薈有一間上海菜的料理餐廳,就一直都好想食,今晚終於都有朋友仔陪我去食喇✌🏻✌🏻✌🏻🤭餐廳除了普遍上海菜的菜色外,還有手調飲品「家茶」,非常適合我地每星期都要飲幾杯手調飲品朋友仔。美食推介:👍🏻💛 飲品-非常外父:金金黃黃的一杯茶飲,是由芒果芝士奶蓋加上伯爵茶,伯爵茶香,與芒果及芝士奶蓋十分夾,而且唔會太甜及不膩👍🏻💛 飲品-型格大叔:非常靚靚的藕粉紅色,是由巨峰提子、菠蘿加上梳打水製成的,非常清新而且,不會太甜👍🏻💛 櫻花蝦麻醬秋葵:第一次嘗試食秋葵,原來秋葵配上麻醬及櫻花蝦係咁好食的,櫻花蝦的鮮味鹹鹹香香的,一流的清新涼拌前菜😋💛 糖醋小排骨:酸酸甜甜的排骨,加上玫瑰花瓣裝飾,除了賣相,味道更是好,開胃之選👍🏻而且排骨肉嫩😋💛 石窩咸肉菜炒飯:熱辣辣的石窩,嗞嗞喳喳的聲音,就知道炒飯會有好多飯焦食喇😋看似平平無奇的菜飯,其實有非常多咸肉,食落非常香口,好好食👍🏻😋💛 缸鴨狗玫瑰桂花湯丸:一上枱便會聞到陣陣的玫瑰花酒香味道,湯丸皮軟糯配上黑芝麻餡,甜度剛好。餐廳📍 一家 (筲箕灣)📍筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖

美食推介:👍🏻
非常外父  +  型格大叔

型格大叔

糖醋小排骨

餐廳
📍 一家 (筲箕灣)
📍筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖
2023-02-27