2014-10-11 1459 瀏覽
星期六課外活動完!當然要獎勵肥髀食餐好!同媽咪姨甥搵間好餐廳!呢間由星加坡引入!今個暑假去星加坡都無時間去試!今次去還心願!即日打電話去訂位!星期六居然仲有位!去到個場只有半滿!特別活動影響真大!環境較暗!昏黃燈光配深木傢俬,坐中央卡位,卡位好闊落(因為可以坐六人)兩邊卡位中央有條河分隔!河中有幾把蓮花燈!好詩意!不過無圍籬!肥髀同豬表妹又好好奇!真係怕佢哋會盅落水!枱面醬油同餐牌都好精緻!尤其個茶壺,銅製好保溫,又靚又實用!上開飯網搵定食家推介(唔會中招),叫了:三色瑪瑙蛋:係比參考相片吸引,個賣相好特別,至少屋企整唔到,似係三色蛋糕,食落味道咸咸地,咸蛋味為主,皮蛋味唔出,而咸味唔會好重,幾特別!不過食兩件都幾膩!撈拌海中寶:上枱見一大堆青蔥辣椒响面,以為好辣,食落酸多過辣,個汁配上煙韌海蜇,爽脆青瓜絲,仲有爽口蝦肉四粒!味道好配合!肥髀都食唔停口!媽咪直頭留起啲汁,再點其他食物食!皇朝小籠包:一籠8隻!8隻唔同色,賣相好靚!每一隻味道都唔同,我食了人蔘同麻辣,人蔘唔覺苦,基本上唔覺帶蔘味,麻辣係辣,湯汁有辣油,但唔算麻辣!(我自己唔食麻辣,唔鍾意個嘴唇麻痺晒)小籠包湯汁好多,但個

皇朝小籠包:一籠8隻!8隻唔同色,賣相好靚!每一隻味道都唔同,我食了人蔘同麻辣,人蔘唔覺苦,基本上唔覺帶蔘味,麻辣係辣,湯汁有辣油,但唔算麻辣!(我自己唔食麻辣,唔鍾意個嘴唇麻痺晒)小籠包湯汁好多,但個皮唔會穿(8隻都無穿)湯多到真係可以吸啜!托底唔係平時用紙,係一塊白布!唔知有乜分別!

豬骨湯鮮肉卷拉麵:豬骨湯無日式咁濃咁漿口,係比較清,但唔係淡,而係濃清湯,係好似砂鍋雲吞雞湯!濃而清!湯麵幼而滑,夠彈牙!豬肉片較硬!肉味濃!鹵蛋半熟唔錯,好好味!

檸檬蘆薈桂花蜜:上枱賣相好靚,好清新,一飲個蜜汁清甜,微微檸檬酸,蘆薈粒索晒啲汁,好爽!冰冰涼涼,食完可以解膩!

食物固然好!衛生又好,除店內環境乾淨,廁所非常乾淨!設備齊全!服務都好!店員好快手!好似我叫了甜品20分鐘都未見,店員有禮即跟進!上茶收碟都會講一聲!

檸檬蘆薈桂花蜜
豬骨湯鮮肉卷拉麵
皇朝小籠包
撈拌海中寶
三色瑪瑙蛋
個銅壺保溫唔錯!
點餐紙
星期六都只係一半客人