2016-04-04
因是長周末,和小朋友玩完,唔知去食D乜好。冇預早book定位,去D出名嘅餐廳又有排等位,突然諗起山林道有代客泊車,咪碰碰運氣上openrice 睇吓邊間好食。打咗幾間都話有得book,要過來等,諗住試埋呢間就唔試,可能最後買外埋就算啦。點知一打去要講英文既?原來係oppa 呢!!!個心就好希望有位,因為韓國人開嘅店應該有番咁上下啩,所為唔係猛龍唔過冮!oppa 話"yes, reservation confirmed !"。一同4大2小,被安排到corner table,非常舒適。周圍睇吓D客人點D乜,都係一般嘅傳統韓國餸菜,我哋都隨意點咗平時常點個幾款,列如,牛肋骨,牛舌, 豬腩肉, 炒粉絲,等等。見到仲有醬油蟹,就叫咗半份試一下。D伴送小食都相當唔錯,kimchi 有似辣咗啲,味道都好好。跟著先上大大碗嘅紫菜飯(跟生雞蛋),睇落非常 吸引!小朋友一見到D紫菜,胃口大増,搶住要成碗來!D餸都未來晒,已經食哂碗飯。每道菜都好好味但唔可以唔提及下-牛肋骨,係最爆燈嘅一道菜。牛肉味非常濃郁,燒到香噴噴但肉汁仲可以保住,所以好腍。小朋友一咬就不斷話要再食多D。食到個個都飽到嘔,佢先上埋之前專
每道菜都好好味但唔可以唔提及下-牛肋骨,係最爆燈嘅一道菜。牛肉味非常濃郁,燒到香噴噴但肉汁仲可以保住,所以好腍。小朋友一咬就不斷話要再食多D。食到個個都飽到嘔,佢先上埋之前專登點比小朋友食個碗牛肉面,心諗,個個咁飽,邊個肯食?點知個個食完第一啖,個個都成碗清,一 滴不留。呢碗本來以為叫多咗,令我哋呢餐晚餐推到高潮,亦將我哋每個人嘅肚皮漲到極限!
成餐飯一句summarize 哂,就係...驚喜一浪接一浪!!!真係要抄埋我偶像周星馳個套食神裏面嘅金句"好好味呀呀呀!!!"。