2010-11-19 33 瀏覽
等咗個幾月, 終於可以一嘗這個 ”品味朱古力”.我哋訂咗5:00 果場, 4:55大概只有一半人到咗, 主持人續個打電話問; 呢度地處橫街, 唔熟路幾難揾, 遲少少咁大家傾吓計等吓; 但衰在有些人唔到又唔打電話通知, 一點責任感也沒有. 首先, 主持人介紹朱古力的歷史, 生產過程, 不同品牌的比較等. 記得以前去瑞士參觀朱古力廠, 佢哋都有介紹呢d嘢, 但朱古力廠的重點會講製造過程多點, 相反, 呢度會講多點如何去品嘗朱古力. 我哋吃咗8款不同產地的朱古力原粒,每人每款試1-3粒. 作為一個普通人, 我只能分辨甜或苦, 濃或淡, 什麼剛果的藍莓味, 秘魯的雲呢拿味, 香蕉味, 梨子味… 真係品嘗唔到.跟著試咗幾種製成品, 我特別喜歡橙皮和杏仁朱古力, 唔太甜, 幾好味, 更重要的是香味從喉嚨滲上鼻孔, 好正! 我食咗咁多年朱古力都未試過這種感覺!上完堂, 大家忙著買嘢. 由於這品牌的朱古力無咩防腐劑 , 只能保存20天, 加上我仲要去買曲奇餅,所以只買了一小包!翌日早上, 我生飛 滋, 和喉嚨痛, 情況十分嚴重, 這次的人肉測試使我發現朱古力是很熱氣的; 因為 朱古力由可可
等咗個幾月, 終於可以一嘗這個 ”品味朱古力”

翌日早上, 我生飛 滋, 和喉嚨痛, 情況十分嚴重, 這次的人肉測試使我發現朱古力是很熱氣的; 因為 朱古力由可可豆製成,可可豆在製作過程中經過烘焙,所以有些人吃朱古力後會出現熱氣的症狀, 例如, 長出青春痘或喉嚨痛等.

那麼, 這暗示我一向吃的朱古力份量太少, 還是可可濃度太低?
我特別喜歡橙皮和杏仁朱古力
$100 (其他)
我特別喜歡橙皮和杏仁朱古力
  • 橙皮