2008-06-01
久未陪阿伯飲茶, 伯父是鳴苑老茶客, 所以係西貢飲茶, 永遠沒有新選擇.今日遲起床, 沒有跟車出西貢, 自行搭巴士前往, 到達西貢, 星期天, 鳴苑繼續開放其後門露天位. 適逢今天做大戲, 極好生意. 伯娘知我喜歡其特有的鴨下爬, 到步時已為我叫上.鴨下爬連鴨舌, 不用手吃不行, 主耍是食鴨舌後那塊肉, 同鴨咀層皮, 鹵水汁味道非常好, 伴旁的海蜇都不少.中段, 又找到我喜歡的鵪鶉蛋燒賣, 不過膽固醇極高, 第一隻全吃, 第二隻, 不吃春蛋, 第三隻伯父吃. 另叫了一個飯, 做得不錯. 其他點心都保持水準, 有進步. 不知是否由細食到大, 情意結今我對鳴苑評價不差.老闆繼續做茶客一名, 假日, 親自Monitor 茶樓Operation, 服務員, 個個很落力.