2020-12-03
<得閒飲茶🫖·2 人Dinner> _Langham Place - 飲茶 Yum Cha - 精選二人餐 $268 + $13/ 茶位 +10% _作為中國人,人愈大愈鍾意食中菜😆上星期Friday Dinner ,終於去咗Yum Cha 試一試佢個精選二人套餐 😏_先上喺燉湯,咦~個湯真係feel 到喺燉出黎一盎盎甘上,入口超級無敵熱,今晚喺蟲草花燉五指毛桃 ,啖湯好甜足料,飲完唔覺得有落味精 ,抵讚😋_再嚟叫左「飲茶小炒王」、「鳳梨咕嚕 」同「金銀蛋時菜」。「飲茶小炒王」外型靚仔嘅,入面有炸辣椒🌶️、蝦仁、韭菜、紅椒、黃椒、花王。口感豐富,唔會太過油,食得出有鑊氣😙,至於「鳳梨咕嚕」有驚喜喎,鮮菠蘿🍍夠甜,點甜酸醬食不錯,另外排骨方面,個炸槳唔會太厚,肉質合格 。唯獨「金銀蛋時菜」就有點美中不足,因為用左唔太當造嘅菜心做配塔,菜心比較老,建議配覓菜、波菜、菜苗更為合適~😉米飯🍚方面,米夠米香,粒粒亦分明,依碗飯合格嘅😗_最後都食飽飽到咗茗茶+甜品,今日叫咗菊花,入口清香,唔會太過苦澀,配埋椰汁馬豆糕食,意外地夾喔😮
_
米飯🍚方面,米夠米香,粒粒亦分明,依碗飯合格嘅😗