2017-02-25
我喺中環返工,有個同事住西環,成日聽佢講德記好食,一班同事六七跟佢去食過一次,覺得都唔錯。之前公司攪過一次好幾圍,撞啱我放大假,又約咗人,無去到,返去個個話好食,話我無口福。今次終於可以一試一圍菜。果真唔錯!我哋覇咗8圍,出面排晒長龍,名不虛傳!最讚係反沙芋,我食咗3粒!出面少有,有剩,同事叫我食埋,正!幾個同事讚綠豆清心爽好好味,我反而覺得無味,太清,唔甜又唔咸。另外個甜品拼盤都ok,丸子唔係實心,幾得意。鵝片拼盤入面最好食係海哲,唔係切一條條,係一粒粒,又爽又有咬口。有個4/5寶小點拼盤,我覺得好食,尤其是粒丸,唔知材料,但覺得好有口感,唔係普通魚蛋。蟹粉蟹肉湯包都好好味,有幸飲咗2碗,有口福!咸菜胡椒豬肚湯都好飲,冬天飲,好暖胃!我只係飲咗1碗啫,因為之前飲咗2碗湯包,所以個肚無位啦!蠔餅就一般。魚同炸子雞都ok,但因為我感冒,所以食咗半舊雞,算做食過啦!芥菜煲都好讚啊!芥菜完全清晒苦味。煎兩面黃都ok,唔太油。好彩今次終於試到一圍圍菜!
另外個甜品拼盤都ok,丸子唔係實心,幾得意。
蟹粉蟹肉湯包都好好味,有幸飲咗2碗,有口福!
蠔餅就一般。
芥菜煲都好讚啊!芥菜完全清晒苦味。
煎兩面黃都ok,唔太油。
好彩今次終於試到一圍圍菜!