2018-05-08
母親節到啦!阿仔提早為我慶祝,特別揀選了一間位於太子既餐廳吃晚餐。在那裹除了新加坡美食,還有泰國美食;單看菜式都已經很吸引。 最特別是胡椒蟹、雞煲翅和麥皮蝦等等。 大家可選小炒或火鍋,湯底還有新加坡肉骨茶供應。二人套餐E($498)椰皇翅(2盅)單叫一個椰皇翅都要$138一位,現在套餐即可以一人一個認真化算。魚翅爽口彈牙,淡淡嘅椰香湯,味道非常配搭,真係用咗成個椰皇去燉!柚子沙律 份量十足,柚子鮮甜不覺苦;沙律食落酸酸甜甜 辣辣地,好惹味! 是開胃的一個頭盤。泰式生蝦(四隻 )生蝦大隻肥美,肉質黏口,新鮮好味道,必食。炭燒紐西蘭羊架配薯角羊架燒得啱啱好肉質嫩滑,而且啲薯角係即叫即炸,拎出嚟嘅時候好熱好脆,很好食。泰式豬肉蝦醬炒飯每口飯都充滿蝦醬香,但不會太咸,味道好香,配上芒果絲和青檸汁一齊食,原來好好味。是日甜品(兩位)南瓜露好香椰奶味,又滑又綿;冰凉的感覺能中和味蕾一下,是唔錯的飯後甜品。青檸梳打凍柑桔蜜
二人套餐E($498)
椰皇翅(2盅)
柚子沙律
泰式生蝦(四隻 )
生蝦大隻肥美,肉質黏口,新鮮好味道,必食。
炭燒紐西蘭羊架配薯角
泰式豬肉蝦醬炒飯
是日甜品(兩位)
青檸梳打
凍柑桔蜜