120分推介嘅一間超水準必試Asian Fusion餐廳佢嘅Asian Fusion唔係講笑 菜式喺大廚獨家設計 出面應該唔會有一樣 我真心好欣賞今晚食嘅 講緊一餐5 course set dinner😎每一個course都好獨特 好有feel 有自己character 就由Starter 前菜講起🤗 (有兩款唔同嘅)💚醋濆青提 配意大利脆煙肉戚柳檬甜酸汁味道甜甜酸酸好開胃 🤤👍🏻❤️‍🔥川菜風味生牛肉他他 配西米脆片呢個特別係他他係美式但佢用咗川菜風味 你估下兩樣食材配合有咩化學反應?🫕 烤栗子湯 配羊肚莔呢個栗子湯好鮮甜 唔係死甜 好味道 加上營養價值豐富嘅羊肚莔 掂!🤍 紅花絲海鮮凍湯 配蟹肉海葡萄呢個係我第一次食嘅食材 好特別 凍食嘅湯 不過佢唔似係湯 海葡萄係乜嘢 你真係要自己試過先知醋濆青提 配意大利脆煙肉戚柳檬甜酸汁✨✨✨ Main Course 主菜一 (有AB兩款)𝘼 潤腸肉牆蕃茄手工意粉🔥🔥睇住廚師最後試碟前燒一燒啲芝士 玩一玩火即係成個氣氛都返哂嚟𝘽 阿拉斯加蟹肉飯 配三文魚子我鐘意呢個蟹肉飯多過意粉 原因係佢嘅飯用左印度飯 扮Risotto 但配上好鮮甜嘅阿拉斯加
120分推介嘅一間超水準必試Asian Fusion餐廳

今晚食嘅 講緊一餐5 course set dinner😎

就由Starter 前菜講起🤗 (有兩款唔同嘅)
💚醋濆青提 配意大利脆煙肉戚柳檬甜酸汁

𝘼 潤腸肉牆蕃茄手工意粉🔥🔥
睇住廚師最後試碟前燒一燒啲芝士 玩一玩火
即係成個氣氛都返哂嚟

𝘽 阿拉斯加蟹肉飯 配三文魚子
我鐘意呢個蟹肉飯多過意粉 原因係佢嘅飯用左印度飯 扮Risotto 但配上好鮮甜嘅阿拉斯加蟹肉
而三文魚子係日本式 三樣食材加埋真係特別好食

Second Course 主菜二 (有AB兩款)
𝘼 脆皮烏龍茶葉白蘭地乳鴿 配羅望子甜酸汁
主菜當然要食肉😂 呢隻用咗烏龍茶葉白蘭地炸香咗嘅乳鴿 真係未食 聞到都流哂口水
佢個甜酸汁都每成隻乳鴿肉更上一層樓❤️

𝘽 烤牛肋排 配亞式燒烤蘑菇汁
烤牛肋扒都係普通嘅一個西式菜式 特別嘅都係出自喺醬汁上 呢個普通得來嘅亞式燒烤蘑菇汁
都係廚師獨自秘製 我好鍾意啊😊

最後 嚟到女仔最期待嘅 🍮Dessert 甜品🧁
𝘼 自家制酸種菠蘿包 配奶茶雪糕
呢一個就經典啦 首先佢用咗迷你港式菠蘿包做主角 配上伯爵茶雪糕 呢兩種食物簡直係我最愛😋

𝘽 豆腐布丁 配楊梅乾黑糖漿
呢一個同樣係港式風味 做到好似港式豆腐花
而楊梅乾黑糖漿做TOPPING 係好新穎嘅配搭

🤤🤤🤤 呢餐飯真係食得好值得 好開心
原因係好耐冇食過一餐 會令我覺得好難忘
菜式特別 整個飯局氣氛同食物可以打成一遍
最開心嘅係 大廚+老闆 又nice 又專業
煮後一手好菜 年青有為 非常好客😍下次一定再同其他朋友過嚟😇
2023-08-23
  • 烤牛肋排 配亞式燒烤蘑菇汁