火夫主打拉麵同串燒,雖然朋友話呢間串燒麻麻,但偏偏我試咗款好好食嘅串燒,令我明明已經食飽都要再encore,所以今次要推介畀大家!🦐 虎蝦濃湯麵($128)賣相極具視覺衝擊,一隻炸得金黃香脆嘅虎蝦直立於碗中央🦐,非常搶眼!湯底係非常濃厚蝦湯,麵條選用較滑順嘅細麵,掛湯能力高,每啖都充滿海鮮濃郁味道🧡整體味道出色,非常適合鍾意濃厚海鮮湯頭嘅朋友🤤🦪 牡蠣白湯麵($118)湯底以雞白湯為基礎,帶微微奶油感,再加入牡蠣精華,令味道更加鮮甜濃郁🤍配上檸檬片🍋,令整體口感更清新,唔會過於膩口。牡蠣新鮮,層次豐富,不過同行唔好海鮮味嘅朋友就覺得麻麻地,反而比較鍾意蝦湯多啲,大家可以參考吓~🍈🥩🔥 燒牛柳粒 & 蜜瓜牛卷($48/2串)蜜瓜牛卷:呢款係我嘅最愛!一向鍾意食麵嘅,我反而鍾意呢個多過虎蝦濃湯麵😳 蜜瓜嘅甜味搭配牛肉嘅鹹香,形成一種意想不到嘅味道對比,睇個名你可能會覺得奇怪,但食落好有驚喜,甜鹹交錯,口感清爽不膩😆尤其當你食完個好濃味嘅拉麵,食呢個超開心😍🤤燒牛柳粒:燒得剛剛好,表面微焦帶炭燒香氣,入面仍保持肉汁,尚好👌(其實仲食咗個關東煮,不過冇影相,係正常嘅好食,但又未到上面嘅嘢食咁推

🦐 虎蝦濃湯麵($128)
虎蝦濃湯麵

🦪 牡蠣白湯麵($118)
牡蠣白湯麵

🍈🥩🔥 燒牛柳粒 & 蜜瓜牛卷($48/2串)

燒牛柳粒 & 蜜瓜牛卷

(其實仲食咗個關東煮,不過冇影相,係正常嘅好食,但又未到上面嘅嘢食咁推介)

整體評價

火夫喺湯底方面做得幾出色,無論係濃厚海鮮湯定清爽雞白湯,都有獨特風味😋。虎蝦濃湯麵係亮點,味道濃郁。串燒方面,其他都冇乜特別,只係蜜瓜牛卷比較具創意,非常值得一試🔥。整體環境舒適,適合同朋友一齊傾偈食嘢💛
2024-12-31
虎蝦濃湯麵