位於荔枝角D2 place內,主打天婦羅同壽喜燒。門面唔算顯眼,但食過就絕對覺得有臥虎藏龍嘅感覺。舖頭唔算好大,但環境舒適乾淨。而且店員服務一流。今晚選擇咗品嚐天婦羅套餐,感覺真係好滿足好幸福☺️☺️✨前菜有鮮甜松葉蟹肉配上螢光魷魚。連同醋啫喱一齊食,非常美味醒神!仲配有超迷你蕃茄。✨花竹蝦腳/花竹蝦身天婦羅花竹蝦腳同身分製成兩款天婦羅。前者非常脆身,後者外脆内鮮味彈牙,可蘸上咖喱鹽。非常美味!✨帆立貝天婦羅用上北海道帆立貝,好厚肉,大約炸到七成熟,非常鮮甜,可以見到內裡一絲絲嘅帆立貝肉。可蘸上鹽輕輕調味。✨海膽天婦羅本身唔係海膽愛好者,但呢個真係滿分好食!用上箱根馬糞海膽,鮮甜零腥味。放上紫菜天婦羅上,再配少少淡雪鹽⋯可唔可以encore多十件?🥹✨茄子天婦羅用上熊本縣赤茄子,係全日本排第二水份最高,咬落真係好多汁。簡單食材都可以做得咁好味。適合蘸上天婦羅汁。✨茶碗蒸茶碗蒸上配上肥美兵庫縣蠔,以85度溫度蒸,寜舍滑溜。裡面嘅百合根同木耳增添口感。✨蓮藕/蘆筍天婦羅再次展現食材簡單但技巧同味非凡。簡單如蓮藕皮都炸到非常香口惹味,後者好juicy。✨龍蝦天婦羅用上澳洲龍蝦,啖啖肉,爽口彈牙。
舖頭唔算好大,但環境舒適乾淨。而且店員服務一流。

今晚選擇咗品嚐天婦羅套餐,感覺真係好滿足好幸福☺️☺️

✨花竹蝦腳/花竹蝦身天婦羅

✨帆立貝天婦羅

✨海膽天婦羅

✨茄子天婦羅

✨茶碗蒸

✨蓮藕/蘆筍天婦羅

✨龍蝦天婦羅
用上澳洲龍蝦,啖啖肉,爽口彈牙。以天婦羅形式呈現完全不減鮮味。

✨番薯天婦羅
用上安納芋番薯,冬天當造。品嚐方法亦非常深刻創新,先蘸上威士忌,後威士忌糖,有威士忌濃濃嘅酒香,糖亦可以中和威士忌嘅苦味。

再來龍蝦湯以及炸蛋飯。日本珍珠米配上炸過嘅夢王蛋,非常濃郁嘅蛋香,人間美食🥹

甜品可以揀白桃雪葩/鳳梨雪糕,完美!
2024-03-21