2024-03-19 24 瀏覽
👋 喺忙碌嘅生活中,每日都需要尋找咁啲另人有效放鬆嘅事物,我哋成日都話「食飯係生活一種態度」,今日嘅分享,可能就能喚醒你哋一啲食慾啦 😝。首先要介紹嘅係「酸菜魚」🐟。湯底用酸菜細煮,獨特嘅酸味將魚肉鮮美嘅滋味提升到另一個層次,搭配豐富配料如大豆芽,娃娃菜,海帶絲,豆皮同寬粉,構成一道色香味俱全嘅湯品,真喺吃咗一碗就愛上咗😋。其次喺「醉香雞湯烏冬」🍜。醉香方法烹調嘅雞肉保留左雞肉嘅原汁原味,而那迷人嘅酒香亦同湯底和諧共存,烏冬麵Q彈有嚼勁,配上口感豐富嘅厚切午餐肉,豆卜同唔同一般嘅牛柏葉,佢哋將整碗湯麵完美收尾👌。最後來杯「凍奶茶」🥤,香滑嘅奶味同清甜嘅茶香恰到好處地融合喺一起,代表咗香港人一種獨有既舊日味道。再配上涼爽可口嘅「涼拌土豆絲」🥗,酸辣開胃,係一道絕對值得一試嘅涼菜。每一啖都充滿咗家常味,絕對能夠治愈一日嘅疲勞😊。街邊簡單嘅港式車仔麵餐廳,其實包藏咗香港人嘅生活記憶同感動。每一碟每一餸都係匠心之做,包含咗呢種舊日香港嘅繁華同人文情懷。我每次黎都會有啲咁的感動,又熟悉又新奇,這種感覺,可能只有香港人先會明白啦❤️。呢度,無論新舊香港人,或者只係來訪嘅遊客,都可以尋找到一種熟悉又舒

街邊簡單嘅港式車仔麵餐廳,其實包藏咗香港人嘅生活記憶同感動。每一碟每一餸都係匠心之做,包含咗呢種舊日香港嘅繁華同人文情懷。我每次黎都會有啲咁的感動,又熟悉又新奇,這種感覺,可能只有香港人先會明白啦❤️。呢度,無論新舊香港人,或者只係來訪嘅遊客,都可以尋找到一種熟悉又舒適的家的感覺😊。飲飲食食,彼此交流,享受到一個美好嘅時刻🌈