2021-08-28
今晚收工近近地去咗中環威靈頓街「餃掂手工餃子雲吞專門店」吃晚餐~店內裝修簡約潔淨,感覺乾淨衛生野味酸辣雲耳雲耳口感爽脆,加入咗酸醋、蒜頭、辣椒、紅洋蔥、芫荽等等調味,酸酸辣辣,果然好惹味龍鳳松茸雙灼餃配狀元九鼎湯鎮店招牌龍鳳松茸餃🥟龍鳳分別代表黑松露及白松露,餃子皮薄餡靚,充滿豬肉鮮味,同時散發着濃郁的松露及松茸香!狀元九鼎湯店舖招牌靚湯,入口清甜,飲得出係無添加味精,好有屋企老火湯嘅感覺元貝豬肉餃子湯麵+$8可以轉餃子為元貝豬肉餃,餃子裏面除咗有粒粒鮮元貝肉,仲有豬肉、芹菜粒等等,味道同口感都好豐富哦!配上幼滑上海湯麵,夠晒飽肚香煎韭菜餃韭菜餃包到好似金元寶咁靚,賣相一流!餃子外皮煎到脆脆的,內裏係滿滿的韭菜豬肉餡,每啖都係韭菜香呀熱山楂雪梨水由雪梨、甘草、山楂片、麥芽、冰糖等等材料煲製而成,味道清甜,感覺滋潤,一年四季都啱飲
野味酸辣雲耳
龍鳳松茸雙灼餃配狀元九鼎湯