2024-01-15 19 瀏覽
去灣仔老人院探姨婆,帶佢出街食飯,姨婆食素,但我食肉,每次搵餐廳食飯比較難,佢話附近有間一起食堂,是台式料理店,餐廳裝修簡潔,最特別是有豆乳湯底,照顧到食素客人需要。花雕麻油雞湯麵,一上枱已經聞到好香麻油味,花雕酒另上,可以自己決定加幾多入湯內,湯底充滿藥材、麻油、花雕香味,味道清甜,雞已去骨做成雞肉卷,啖啖肉好嫩滑,烏龍麵滑溜又彈牙。特濃豆乳素菜烏龍麵,奶白色的豆乳湯底濃郁香甜,配料有響鈴和豆卜等,吸收咗豆乳湯,啖啖都食到香濃的豆味。酥炸地瓜條,即叫即炸,外皮酥脆內層甜糯,味道香甜。府城蝦卷外皮金黃酥脆 · 滿滿內餡軟嫩且鮮味十足。紅豆奶茶,入口既有茶香又有紅豆的香甜,充滿港式風味。愛玉鳳梨綠茶,鳳梨的香甜、綠茶的甘醇與滑溜愛玉完美結合,味道相當獨特。

酥炸地瓜條,即叫即炸,外皮酥脆內層甜糯,味道香甜。

府城蝦卷外皮金黃酥脆 · 滿滿內餡軟嫩且鮮味十足。

紅豆奶茶,入口既有茶香又有紅豆的香甜,充滿港式風味。