2024-06-02 166 瀏覽
一向都幾鍾意食莆田嘅蟶子,等到啱季節專登嚟食~🔘蒜蓉蒸海蟶🔘薑蔥炒海蟶共八種食法,叫兩款會抵食啲,蟶子脹卜卜夠晒肥美,食到鮮甜味,蒜蓉蒸係傳統口味,我同朋友都更鍾意薑蔥炒,原隻蟶子比起開邊蟶子更加爆汁,非常好食~🔘興化炒米粉點咗兩個一人餐,炒米粉係招牌菜,乾身足料,仲有三款涼拌小菜豬蹄凍、滷水豆腐同埋筍乾,加埋飲品或者燉湯,相當抵食嘅午市套餐~🔘莆田荔枝肉配白飯外脆內軟,肉質鮮嫩唔鞋,酸甜汁嘅調味啱啱好,個燉湯有驚喜好好飲,呢日係竹笙排骨湯,好夠味~🔘桂花陳皮燉雪梨食到有桂花香,加入雪耳同陳皮絲,相當滋潤嘅糖水~🔘酥炸冰心榴槤外皮酥脆,中間嘅冰凍榴槤口感軟綿綿,半溶狀態,每次必點嘅甜品~🔘辣嗎辣椒醬鍾意用呢款辣椒醬配炒米粉,味道酸酸辣辣易入口,食落唔油膩,又有啲泰式風味,印象中唔貴,即刻入手一樽~
一向都幾鍾意食莆田嘅蟶子,等到啱季節專登嚟食~

🔘蒜蓉蒸海蟶
🔘薑蔥炒海蟶

🔘興化炒米粉

🔘莆田荔枝肉配白飯

🔘桂花陳皮燉雪梨
食到有桂花香,加入雪耳同陳皮絲,相當滋潤嘅糖水~

🔘酥炸冰心榴槤

🔘辣嗎辣椒醬