2022-03-13
腐乳 — 除咗炒通菜之外,乜原來可以放落espresso tonic道嘅咩!?呢啲咁癲嘅嘢又竟然有人做,仲要好好飲🤤呢間中環嘅新餐廳主打腐乳fusion菜,由意粉到雞翼到bagel到咖啡都會有腐乳元素,得意呢!!椒絲腐乳卡邦尼意粉 $98原來腐乳同carbonara係可以咁夾架✨醬汁巧creamy,散發淡淡腐乳香氣,十小辣腐乳比預期中低調,含羞答答滲出嚟咁😳 好融洽!配料有臘腸、潤腸同煙肉,東方佳麗完勝🙏🏻 臘腸油香鹹香並重,加埋帶腐乳香嘅意粉啪落口,係幸福!店主話:想比初嘗腐乳fusion菜嘅朋友一個溫和啲嘅味道,同時唔會too strong scare到central d foreignersss咁🔤,如果你本身中意腐乳,可以要佢重手啲架😂南乳炸雞球配薯條 $78成碟mvp一定係佢哋特調嘅南乳醬!💯將南乳獨特嘅鹹香調到甜甜哋,似一個南乳沙律醬,拮住趣扑扑嘅幼薯摷落去,原來南乳薯條咁好食!味蕾被開發了🤯炸雞球都有南乳味!啖啖肉、皮脆,唔會太厚粉,不過可以再juicy少少老細仲比咗啲腐乳醬我哋試,都正!辣辣哋咁,下次試佢個fish n chips點腐乳醬先~腐乳鹹蛋黃炸魚皮 $68鹹蛋
呢啲咁癲嘅嘢又竟然有人做,仲要好好飲🤤
椒絲腐乳卡邦尼意粉 $98
原來腐乳同carbonara係可以咁夾架✨
醬汁巧creamy,散發淡淡腐乳香氣,十小辣
腐乳比預期中低調,含羞答答滲出嚟咁😳 好融洽!
南乳炸雞球配薯條 $78
成碟mvp一定係佢哋特調嘅南乳醬!💯
腐乳鹹蛋黃炸魚皮 $68
鹹蛋黃超足料🐣 炒到好香,每塊魚皮都沾滿哂起沙嘅鹹蛋黃蓉
魚皮就正常夠脆,啖啖好似啪緊一堆鹹蛋黃咁,肥仔但非常happy😛
但腐乳就唔太出味,因為鹹蛋黃太香了~
飲住腐乳espresso tonic食住魚皮,jengshit
最後忍唔住用側邊沙律菜hi哂啲鹹蛋黃醬,要肥幾磅了🥺 不過值嘅!
流白 Lau white $45
呢杯真係cls!腐乳espresso tonic,大癲🤯
但呢個組合出到嚟好!好!飲!🥴
腐乳其實唔重味,但為tonic添咗一份鹹香,隱隱約約嘅點綴,好夾,意想不到地夾!
店主話腐乳喺咖啡嘅角色有少少似salted caramel,而呢杯飲落就係有微微鹹香加持嘅tonic,超級推薦大家試💯
Salted plum latte $45
喺latte上面加咗話梅粉,連埋面頭嘅奶泡就好似話梅奶蓋咁,酸酸甜甜~ 同香滑嘅latte相處融洽,唔錯~
原來佢哋仲有做早餐!好想試腐乳鹹牛肉飛碟啊🛸
同埋呢,雖然我影相廢,但餐廳裝修好特別,擺滿咗好有電影感嘅poster,去講每個成員嘅故事,好duck意~~
最後強烈推薦大家去一去佢個廁所,打開真理之門,入面真係十分精彩😂