2023-09-16
今日同閨蜜去到位於銅鑼灣皇室堡的”八月花”飲茶,環境非常開揚闊落,坐得舒適,仲有大海景。歎咗多款創意粵式點心,精緻又高質,係我嘅私心口袋清單,先打卡📸後進食🥢!鵝肝蟹子脆春卷金黃嘅春卷外脆內軟,加埋旁邊嘅芥末醬,輕鬆解膩,好食到停唔到。一口鮑魚撻賣相精緻,鮑魚本身非常入味,撻皮鬆脆,一啖一口,雙重滋味。脆皮麻辣燒賣燒賣創意食法!未食已經聞到濃濃麻辣香氣,但食落唔會好辛辣,底部會有大量綠色炸脆,睇得出擺盤花過心思。鮑汁炆鳳爪醬汁比較濃稠,非常入味,鳳爪有咬口,不會煮得太爛。黑松露冬菇包黑松露味道唔會太搶,同時又食到濃濃嘅冬菇香,兩者配合得剛剛好。酥脆鮮蝦腸粉熱辣辣嘅粉皮包住脆蝦,我食到最後一件,都keep到脆度,有驚艷到我! 柚子煎堆菠蘿芭菲煎堆配搭少量柚子,可以解除油膩感,再配埋冰凍帶酸菠蘿芭菲,作為今餐嘅甜品簡直係完美。花果奇緣打卡No.1! 好似一個大果園,包含十款水果配上茉莉花茶,炎夏必點,消暑解渴。
鵝肝蟹子脆春卷
一口鮑魚撻
賣相精緻,鮑魚本身非常入味,撻皮鬆脆,一啖一口,雙重滋味。
脆皮麻辣燒賣
鮑汁炆鳳爪
醬汁比較濃稠,非常入味,鳳爪有咬口,不會煮得太爛。
黑松露冬菇包
酥脆鮮蝦腸粉