2017-08-06 1053 瀏覽
當港鐵去到堅尼地城,西環石塘咀再唔係咁遠啦!港鐵除咗心連繫生活每一程,佢仲將我同A姐嘅美食地圖再擴大。今次,我哋去到西環百味鮮辣蟹專門店,食海鮮。好彩有訂位,如果唔係都唔知要等幾耐!青芥牛立方牛立方?水立方啲Friend呀?其實係牛柳粒,呢個名都貼切!牛立方牛味濃郁,一啲都唔韌,配埋爽口嘅青瓜同攻鼻嘅青芥茉,好開胃,正!乾煎桂魚骨腩店員極力推介我哋叫呢個菜,全因成碟都係桂花魚最滑嘅骨腩位,要兩三條桂花魚先做到呢味菜。成條魚型碟上枱,加埋魚頭圖案嘅秘製醬汁,好吸引。桂花魚骨腩煎到金黃色,好香口呀! 不過如果鍾意啖啖肉嘅朋友,呢個未必啱你啦!咖喱蝦煲原本諗住叫蟹㗎,點知賣晒…… 為咗滿足食海鮮嘅願望,就叫嗰咖喱蝦煲。咖喱汁好香濃,海蝦新鮮彈牙,都算幾大隻,有成十一二隻。蒜蓉菜心為咗健康,叫碟菜先。蒜蓉菜心,簡簡單單,清甜爽脆。漁村風味炒米唔想食白飯,叫個炒米粉。有帶子同蝦,非常足料,不過味道較淡,撈埋咖喱蝦煲嘅咖喱汁,就Perfect!

蒜蓉菜心

為咗健康,叫碟菜先。蒜蓉菜心,簡簡單單,清甜爽脆。

2017-06-26