2024-09-30 373 瀏覽
上網搵到一間多人推介嘅必食大排檔,去到嘅時候就發覺有少少似酒樓,入面都係有幾間包廂,私隱度都幾高,平日晚市都幾乎滿座鹽焗奄仔蟹:呢道菜係店家嘅招牌菜,上菜嘅時候仲會用火焰燒一燒隻蟹,蟹嘅表面都係有少少鹽,但係就唔會太鹹。最正嘅部位係蟹膏嘅部份,食食吓又會覺得有啲似鹹蛋黃,可能因為鹽焗過嘅關係,蟹肉會比較實淨乾身,又係另一種風味魚香茄子煲:呢款魚香茄子煲非常惹味,茄子都會索晒啲汁,魚肉碎嘅部份都唔會太鹹,但係就略嫌太多油,不過撈埋飯真係一流蒜香蔥仔骨:排骨都係有炸過嘅,成碟嘅份量都幾多,而且排骨嘅位置都比較多肉,食落有陣陣嘅蒜香味椒鹽九肚魚:呢款椒鹽九肚魚其實單食都已經好好食,未必要再點酸汁,啲魚肉唔會炒到散開,上面嘅粉比較薄