2019-12-22
香港人咁鐘意打邊爐 我諗大家都總會有一班固定既打邊爐飯腳 之前 同幾個frd想試mk某出名火鍋店既花膠雞鍋 訂不成檯無食到 今次搵左li間勁多好評既火鍋店黎食我地ge花膠雞鍋打電話訂檯時 個姐姐叫我最好睇定想食d咩 早幾日訂定 因為佢地d新鮮火鍋料每日限量 賣哂就無 想確保有得食 最好同佢地講定先我訂好檯後 就即刻FB inbox佢地send個menu來同班frd研究下想食咩 留左幾樣好想食又驚賣哂既野食食飯個日 因為間餐廳地點都有少少隱蔽 附近環境都唔夠光猛 都搵左段時間到埗後 一坐低 姐姐就送上火鍋醬料俾我地混醬 選擇非常多 但好可惜 竟然無我地一致熱愛既 芫茜!!!! 希望店家以後會提供~~~我地混好醬後 之前訂定既「花膠皇濃湯雞鍋(半隻)」就送左上來 塊花膠大到呢 無理由唔相機食先!! 姐姐等我地影完相 就幫我地按人頭分花膠同剪雞件 再幫我地裝碗 超好服務!!!個花膠雞湯真係超鮮甜 味道天然 飲完唔會口喝~~ 花膠爽口彈牙 又厚身 好有咬口 件雞勁滑 一d都唔老大家都飲左2大碗 再叫姐姐幫手加湯 (加既真係湯 唔係水) 先開始打邊爐難得有個咁正既花膠雞湯底來打邊爐 d火鍋料真係
混醬盤
花膠皇濃湯雞鍋(半隻)
花膠皇濃湯雞鍋(半隻)
個花膠雞湯真係超鮮甜 味道天然 飲完唔會口喝~~
花膠爽口彈牙 又厚身 好有咬口 件雞勁滑 一d都唔老
難得有個咁正既花膠雞湯底來打邊爐 d火鍋料真係要精挑細選 要夾到個湯底 帶到食材鮮味先得👍🏻
左上係我地訂定既 新鮮野生竹笙 因為都見幾多人推介 雖然價錢一d都唔平 但都照試
口質幾好 但係食落隻味有d怪 大家都一致認為因為d竹笙用水喉水沖洗 落在花膠雞湯度煮過後 都係有陣水喉水味 希望店家會諗計改善下 做到一分錢 一分貨
但下次再去食 應該都只會揀 特級野生乾竹笙
右上 自家炸響鈴卷 正路野 唔多講
下方 脆骨腩+脆鯇片 超新鮮 一d都唔腥同無臭泥味 大家都食不停!大推👍🏻
升級版牛三星
打邊爐必食牛肉 我地訂左 升級版牛三星 3層入面有4款牛:本地牛頸脊 牛肉粒 牛胸爽 牛舌芯
款款牛都好濃牛味 唔洗點醬食都好好食 食物新鮮質素好根本唔洗點調味 食食材既原味就好(個碟混醬混完都只係點過幾次 有點浪費🙈)
不過 牛胸爽我地無食開 唔識食 唔太好 下次都係 單點 安格斯牛頸脊 會岩食d😌
麵食 本身想揀日本水晶寬粉 可惜個日無返到貨 無得食😢 唯有要真味烏東 烏東正常貨色 吸左花膠雞湯好好食😋
蔬菜方面 就要左個 雜菜 打邊爐點都要食d菜既 正常貨仔 份量都可接受
本身仲有好多野想食
- 手打神秘丸(想食下有幾神秘)
- 紫椎山(少見火鍋料)
- 正宗重慶麻辣鍋(訂檯時忘了講活動密碼 免費升級做鴛鴦鍋 見隔離檯食到好滋味咁😖)
但3個女仔 無咁大個胃🙈 都係留返下次食😋 li d食完唔會勁口喝既無味精火鍋店 食密d都無問題😆
埋單除開每人唔洗3百5 仲有同等價值既cash coupon下次食時用 咁高質既火鍋店 完全超值👍🏻