2023-01-31
孝敬呀媽大人系列📍鮨亭 (屯門)屯門青善街22號康景花園地下3-4號舖話說母親大人想食石鍋飯,為孝敬母親又要就我返工,揾到屯門有間日本餐廳。呀媽見到門面咁靚就已經滿心歡喜,孝兒我帶呀媽食野當然要揾間質素高的餐廳。😌一入門口已經見到一排清酒,酒癮起自然想飲返杯,最好食埋個串燒。🫢雙色玉子棒雙色玉子棒十分creamy,食得出一層層嘅口感,形狀燒得實正之餘仍然有蛋嘅嫩滑口感 ~ 上面加咗明太子和木魚碎,yum😋山田灣石蠔蠔味清甜爽口大隻。爽脆夠甜肉質肥美鮮嫩,creamy 且散發淡淡海水。雞胸軟骨串$58有肉食又有軟骨咬下,最啱送酒🍻鐵板和牛粒$118肉粒有入口即溶嘅感覺,加入洋蔥片食,去除油脂感外又食得出油份滿滿。肉呈嫩粉紅、油花如霜。蟹黃芝士石鍋飯$128石鍋溫度夠熱且蒸氣騰騰,由上枱那刻芝士香充斥整個空間,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。芝士拉絲效果突出🧀蟹黃味道濃郁, 必食之選。柚子檸檬梳打$48母親大人唔飲酒,比杯柚子檸檬梳打她,清甜又去油膩感。柚子生啤$60 食串燒又怎少得生病,這杯生啤特別之處是加了柚子,只清甜農鄉生啤少許甘苦相輝映,不知不覺就飲晒成杯。
孝敬呀媽大人系列
📍鮨亭 (屯門)
屯門青善街22號康景花園地下3-4號舖
雙色玉子棒
山田灣石蠔
雞胸軟骨串$58
有肉食又有軟骨咬下,最啱送酒🍻
鐵板和牛粒$118
蟹黃芝士石鍋飯$128
柚子檸檬梳打$48
母親大人唔飲酒,比杯柚子檸檬梳打她,清甜又去油膩感。
柚子生啤$60