2019-11-13
正所謂唔食飽邊有力氣做運動,做gym前行過美孚新邨嘅呢間餐廳,畀佢個招牌吸引到,側面大大隻字寫住「匠廚」,而且似乎係新開,同兩位朋友諗都唔諗就行咗入去。餐廳門面好簡潔,雖然地方唔大,但配上簡約嘅裝修,俾人感覺幾有空間感。幸好我哋嚟嘅時間較早,等咗大概5分鐘就可以入座。連menu都非常簡潔,雖然只有一張紙,但食物選擇都幾多,頭盤、湯羹、海鮮、小食、粉麵飯類,甚至甜品都一應俱全。銀耳無花果薏米水非常清甜,兩位朋友揀咗凍嘅,而我就揀咗熱飲,非常足料,銀耳煮到起膠,飲落有少少黏口,感覺非常滋潤,呢排秋風起就最啱飲😊肉鬆豆腐松花蛋係食台灣菜必點嘅涼拌小碟,松花蛋即係皮蛋,伴上鮮味嘅肉鬆同清新嘅香蔥,連埋軟滑嘅豆腐一齊放入口,非常清爽開胃!仲加入咗白芝麻同少許辣椒油,令鮮味更加突出😋霧蝦蠔仔肉碎泡飯係朋友揀嘅,非常足料,有大量蠔仔、冬瓜粒同菜心粒,仲有蝦毛同香蔥調味,湯底非常鮮甜,我哋三個一致認為比葵涌廣場嘅「一泡而紅」更好味,而且份量超級多,三個人分享都綽綽有餘🙌🏻蠔仔粒粒飽滿,非常鮮甜,鍾意食蠔仔嘅朋友千祈唔好錯過。鮮茄魚湯酸辣肥牛同樣係大大兜,一個人嚟切勿以身試法,有好嘢一定要同朋友分享🙈湯
蠔仔粒粒飽滿,非常鮮甜,鍾意食蠔仔嘅朋友千祈唔好錯過。
鮮茄魚湯酸辣肥牛同樣係大大兜,一個人嚟切勿以身試法,有好嘢一定要同朋友分享🙈湯底蕃茄味好濃郁,配上酸菜,非常惹味,而且肥牛同金菇份量都幾多,底下仲有唔少粉絲,非常足料👍🏻
好欣賞街坊小廚嘅用心製作,絕對唔輸畀大集團,而且價錢合理,選擇豐富,絕對推薦👍🏻