朋友在附近工作,剛巧見客經過便約佢喺呢度一聚。舖頭位於商場basement,基本上一落到去就會見到。去到門口既時候職員會比你一個好似call機size,國X喺機場個lounge叫野食既時候比你舊野咁,佢話係等你可以D野食ready既時候先去攞,唔駛企喺度等咁喎...Anyway,Ramen Champion大約有5-6間舖頭全部都係賣唔同特式既拉麵。我行左一轉之後就俾佢張相「人氣No.1扎幌味噌special拉麵」既tag line吸引左,諗都冇諗就行埋去叫左一碗黎試下...返埋位坐左十分鐘到部機就震叫我埋counter攞食物。一開始食啖麵先,軟硬度剛剛恰到好處,對於一個鍾意食regular硬度既人黎講啱啱好,唔會好似坊間「一X堂」果D集團式製作,D麵一忽硬一忽軟咁,口感勁差。之後再試湯底亦感覺到店家對食物的執著和認真。D湯用料充足,一飲就飲得出有少少魚既味度(但唔知係乜野魚),絕對唔似係求其用一堆材料煲出黎。另外要特別要讚下佢D配菜用料,唔會隨便用D坊間既用料,粟米粒唔係好甜之餘D干筍既軟硬度都好適中,唔會因為佢地既鮮味而搶左主角叉燒既鏡,喧賓奪主!有少少美中不足既係舊叉燒。雖然個賣

有少少美中不足既係舊叉燒。雖然個賣相整得好吸引,但係overall偏肥,肥/瘦比較大約係7/3左右,對於一個平時唔係太好肥野既人黎講(普遍香港人?)變相得返1/3塊肉可以食落肚。雖然係咁,我都忍唔住食咗一啖肥肉。一入口好似雪糕咁入口即溶既感覺真係好正,不過對於一D怕肥既OL可能會覺得有少少over左。另外舊肉唔覺唔覺原來非常「long肚」,越食越有頂住個胃既感覺,令到我成個下晝都有少少食滯左既感覺。
餃子方面,雖然都係D typical 野,但係都睇得出佢地無求求其其整熟佢就算。不過溫馨提示一句,除非特別大食,否則正常人黎講淨係食果個麵都應該夠飽。

Overall呢個場絕對值得一試,只可惜銀兩有限 ($90一個self-serve拉麵),以呢個價位黎講可能未必係首選。不過如果想搵一個寧寧靜靜既地方,同朋友黎個casual飯聚的話呢到絕對不失為一個好地方!
題外話/補充資料: 希望店家第日可以考慮用舊細D或者無咁肥既豚肉,事關食完真係滯左大半日呀!
2013-06-01