2022-11-13
相信大部分人都食過茶木,都係香港開左一段時間,好耐冇黎,原來都有啲其他野食🌱烏魚子元貝手作麵🍜 $98通常黎到台灣野都係滷肉飯牛肉麵果類,成日都食,所以今次試下其他。手作麵軟滑有彈性,個汁就有啲似carbonara,帶少少芝士味,仲有香菇、小椰菜、車厘茄,材料豐富。元貝煎得好靚,又大隻又厚肉,鋪滿烏魚子,濃香入味🪵金黃鹽酥雞🍗 $48咸咸香香,外皮炸到金黃香脆,唔油膩,仲帶九層塔嘅香味🌱櫻花蝦花枝餅🦑$58 表面係一層炸得脆脆嘅腐皮,花枝餅口感彈牙🪵紅油抄手🌶️ $62調味唔錯,唔太辣,餡料都幾多,只係皮厚左少少🌱四季青萱鮮果茶🍹$46果茶入面有多款水果,菠蘿、士多啤梨、田藍莓、紅桑子、檸檬、青檸、熱情果,飲落味道似菠蘿熱情果茶,茶底有幾款可以揀,我就揀左烏龍茶,夠晒大杯解渴🪵木柵鐵觀音草莓青檸茶🍓$42 呢個味道酸酸甜甜,茶底都係可以揀,呢杯就揀左鐵觀音茶底,飲落清新開胃🌱草莓香草蜜糖歐軟磚塊🍞$78黎到茶木點可以唔叫作地最出名嘅歐軟。想揀抹茶歐軟但賣晒,麵包有成三層,第一層嘅麵包磚蘸滿蜜糖,上面就放左草莓、草莓雪糕、忌廉、草莓醬,烘過嘅麵包夾埋啲雪糕食真係好正🤩上面裝飾嘅棉花糖好煙韌
🌱烏魚子元貝手作麵🍜 $98
🪵金黃鹽酥雞🍗 $48
咸咸香香,外皮炸到金黃香脆,唔油膩,仲帶九層塔嘅香味
🌱櫻花蝦花枝餅🦑$58
表面係一層炸得脆脆嘅腐皮,花枝餅口感彈牙
🪵紅油抄手🌶️ $62
調味唔錯,唔太辣,餡料都幾多,只係皮厚左少少
🌱四季青萱鮮果茶🍹$46
🪵木柵鐵觀音草莓青檸茶🍓$42
🌱草莓香草蜜糖歐軟磚塊🍞$78
黎到茶木點可以唔叫作地最出名嘅歐軟。想揀抹茶歐軟但賣晒,麵包有成三層,第一層嘅麵包磚蘸滿蜜糖,上面就放左草莓、草莓雪糕、忌廉、草莓醬,烘過嘅麵包夾埋啲雪糕食真係好正🤩上面裝飾嘅棉花糖好煙韌,食完飽到捧住個肚走
本身想叫嘅飲品兩款都賣晒,唯有下次再試🥲甜品整得較耐,建議預早叫定佢上