餐廳: 龍苑茶餐廳
資訊:

2017-09-12 1015 瀏覽
今日在大圍食晏,隨便揾間茶餐廳食,行過見到一間龍苑茶餐廳的露天雅座有好多裝修工人,司機哥哥食緊飯,見佢哋好多人都食緊我的最愛,就是鮮橙色的汁撈住啲排骨的餸,於是我就再無睇附近的餐廳就衝咗入去,並隨即睇我剛才所見的橙色物體在這裡是叫什麼名字,原來這店稱呼為生炒骨,未叫嘢食已經送上一碗清補涼豬骨湯,湯味是青紅蘿蔔豬骨湯的味。之後一碟飯及一碗餸就送上。飯方面,軟硬程度正常,可能佢哋睇過有食評話佢哋啲飯所以改善咗啦,但係個生炒骨就真係麻麻地,啲排骨炸到好乾身,而且比較厚粉,排骨無肉,食過一粒其實係啲粉包住骨炸,全碗食得一粒真係感覺到真係食緊肉,其他的都好似食緊紙皮咁,驚起的是成碗餸內有一舊仔菠蘿。但係睇返價錢快餐$40包埋一杯凍檸茶,算係咁啦,但如果煮得好食啲就好了。其實可能唔叫快餐會好啲,其他午餐都係貴$5。
生炒骨
2017-09-12