2014-10-16
民聲冰室,原來只係芸芸餐廳小店之一,自從有了招牌菜,頓時客似雲來,名人明星不遠而至,紆尊降貴,逼喺街邊,只為一嘗只此一家嘅鹹蛋肉餅。大坑總店,每日飯市都客似雲來,一位難求,但自從喺東大街開咗分店,每月初二,十六拜城隍都令我充滿期盼。拜完神都可以獎勵自己。其實民聲嘅午飯套餐水準高於同儕,但我只鍾情於鹹蛋肉餅飯。呢度家常菜普遍媽媽都識整,但要達到民聲嘅水平,殊不容易,要做到肉飯鬆化有咬口,酥香醒胃,除子選料審慎,更需要堅持同心思。 肉餅要有咬口,唔會散晒變肉鬆,要訣係唔可以用機免治,因絞肉機會破壞肉嘅纖維,反之,要用刀剁,而且醃肉時要用豆粉同水,代替油,肉餅蒸起先會鬆化。 另外民聲選用原隻新鮮鹹蛋,每次入爐蒸先打鹹蛋上肉餅山,咁鹹蛋蒸出嚟先會酥香。 畫龍點睛,最後淋上特制豉油,應該以老抽加糖同其仔嘢調教,混和肉汁,微甜醒胃,以本人經驗,一碗飯絕對唔夠o候,連扒兩碗飯,汁都撈埋,食完唔口乾,臨床測試無味精。食飽環顧四週,原來不經不覺又全場爆滿。 「山不在高,有仙則名,水不在深,有龍則靈」只要民聲一直保持水準,相信好多客人都會不辭勞苦去支持。
「山不在高,有仙則名,水不在深,有龍則靈」
只要民聲一直保持水準,相信好多客人都會不辭勞苦去支持。