2019-08-25 820 瀏覽
今日我同我女朋友 同埋兩個朋友行深水埗,行行吓不知不覺,又到食飯時間,開頭冇人建議食啲咩,所以都想求其就近,搵一間西餐廳食,點知比我誤打誤撞,食咗一間好好食嘅意大利餐廳。我入到去餐廳嘅時候 大約係七點幾八點嘅時候,但餐廳內只有兩台客人,心諗會唔會那左野,冇人入嚟食嘅,咁唔入都入左嚟,咁我就開始叫野食,首先簡單講一講個環境,西式裝修 簡單 地方大 舒服 優雅,至於食物方面,我哋叫咗7個餸。餐廳一開始請咗我哋食一份好似薄餅嘅小食,佢哋剪到一小塊,軟熟得來又有口感,再加啲酸酸地嘅汁,令我非常開胃。蟹肉蝦沙律:前菜叫左個沙律,蟹肉同蝦同菜都非常新鮮,加上層好似胡麻醬嘅汁,我問佢哋係咩醬嚟,原來係佢哋自己調校既,新鮮既菜再加上自家製嘅醬,真係好好食好開胃。炸薯條:個炸薯條 同我一般喺出邊食西餐廳 確有不同 薯條表面 外有一層脆 令加上有黑松露醬,味道方面 薯條本身已經調味加上黑松露醬,簡直完美配搭Pizza:我叫咗一個四重芝士嘅Pizza,呢個Pizza好似我之前去意大利時食嘅感覺,本身四重芝士係比較鹹,但係加上火箭菜,就可以中和鹹嘅味道鹽焗魚:呢度才令我喜出望外,菜到嘅時候,見表面有一層粗鹽包

蟹肉蝦沙律:

炸薯條:

Pizza:

鹽焗魚:
呢度才令我喜出望外,菜到嘅時候,見表面有一層粗鹽包住,幫我影完相之後,個侍應就敲碎左表面層粗鹽,原來粗鹽包住條魚,係佢哋嘅特別煮法,而條魚一早已被去骨,魚肉好滑,鹹味適中,亦都唔需要擔心有魚骨嘅情況,真係值得馬上Encore

牛肝菌意大利麵
個麵到嘅時候,個侍應同我講,個麵係自家製手打麵,咁我食落去嘅時候,麵質係偏向硬身少少,但係非常有口感

蒜蓉西蘭花
個菜表面並無蒜蓉,但一口咬落去嘅時候,蒜蓉個味道及香味,從菜內慢慢滲出,相信啲菜曾經處理過,連簡單一碟菜,都悉心炮製,值得一讚👏🏼

護心肉牛扒
相信大家同我一樣好少聽護心肉的牛扒,最多打邊爐嘅時候,一小塊一小塊咁食,而今次我食嘅係一大塊嘅牛扒,護心肉好重牛肉味,肉質有口感得嚟又鬆軟,鍾意食牛嘅人,可以話返唔到轉頭

總括嚟講今日餐飯性價比好高,平均每人價錢,$200左右,已食物嘅質素來講,似五星級嘅質素,真係值得推介,同一食再食😂🎊
2019-08-14